Belföld

Schmidt Mária cégének részvényvásárlásán 160 milliót bukhatott az állam

schmidt-maria(960x640).jpg (Array)
schmidt-maria(960x640).jpg (Array)

Pontosan tudta az állami vagyonkezelő, hogy az ingatlanhasznosítással foglalkozó Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) akár 500 forintot is fizetne saját részvényeinek darabjáért, mégis Schmidt Mária kormánybiztos családi cégének adták el jóval kevesebbért – derítette ki a hvg.hu.

Korábban szintén ők írták meg, hogy az 5 százalékos réstvénycsomag eladásánál nem volt semmiféle verseny: a közvagyonba tartozó papírokat nem dobták tőzsdére, sőt, még a cég többi részvényese sem tehetett ezekre ajánlatot. A kormánybiztos cége, a PIÓ-21 Kft. 380 forint/részvény árfolyamon szerezte meg a papírokat. Poják Zoltán, az ügyletet bonyolító Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója szerint ez az ár

magasabb volt, mint a BÉT-en megfigyelhető árfolyam, illetve az azt megelőző időszak – 30, 90, 180 napos – átlagos árfolyama

– és bár jelentős részvénycsomagról van szó, nem engedtek az árból. A portál cikke szerint a BIF honlapján közleményben tudatta, hogy saját részvényt venne maximum részvényenként 500 forintos áron, miután a részvénytársaság 2015. május 15-i közgyűlése felhatalmazást adott erre.

A Schmidt Mária többségi tulajdonában lévő cég 509 005 440  forintért vásárolta meg a papírokat, míg ha a BIF határozatában szereplő 500 forintos részvényenkénti árral számolunk, az állam 669 744 000 forinthoz juthatott volna.

A portal ezzel a felső limittel számolt, de mint hangsúlyozzák: a lényeg, hogy az eszközgazdálkodó meg sem próbált üzletet kötni a BIF igazgatótanácsával.

Meg lehet magyarázni

Poják Zoltán a portál megkeresésére elismerte, hogy tudtak a BIF felhatalmazásáról, de magyarázata szerint azért nem keresték meg őket, mert a tőzsdén alacsony volt az elérhető likviditás, így egy piaci értékesítés jelentős indirekt költségekkel járhatott volna. A vezérigazgató arra is hivatkozott, hogy az igazgatóság már egy évvel korábban is kapott felhatalmazást a közgyűléstől saját részvény vásárlására, mégsem bonyolított ilyen tranzakciókat. A hvg.hu forrásai szerint azért, mert a cégben kicsi a közkézhányad arány, azonban egy 5 százalékos csomag már érdekelte volna őket.

Aggályos az is, hogy Schidt Mária lánya, Ungár Anna tagja volt a BIF igazgatótanácsának, tehát amikor a családi cégüknek 380 forintos áron megvette a részvényeket, már tudta, hogy a BIF megvenné ezeket, ráadásul többet is fizethetne értük az említett határozat nélkül. A teljes sztoriért kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik