Belföld

9 hónapig reménykedett az eltűnt György családja, óriásit hibázott a rendőrség

temeto(210x140).jpg (temető, parcella, szociális temetés, )
temeto(210x140).jpg (temető, parcella, szociális temetés, )

A Bors keddi számában írta meg az 57 éves, csobaji illetőségű Nagy György és családja szomorú történetét. A férfi 2010 devcemberében tűnt el, testvérét ment meglátogatni Óbudára. Miután nem érkezett meg, testvére bejelentést tett a III. kerületi rendőrkapitányságon, ahol ezután eltűntként kezdték el keresni.

Dr. Nemesszeghy Aurél ügyvéd a lapnak elmondta, két nappal később Újfehértón találták meg György holttestét, halálát kihűlés okozta. Az, hogy az Óbudán eltűntként keresett személyről van szó, nem derült ki még hónapokig. A család 9 hónapig égen-földön kereste Nagy Györgyöt, csak 2011 szeptemberében derült ki, hogy az elhunytat ismeretlen személyként temették el. A férfi lánya, Nagy Anita ügyvédhez fordult, a Fővárosi Törvlnyszék pedig nem jogerősen kimondta, hogy mindkét rendőrkapitányság hibázott, mert például nem rögzítették az eljárásokban az eltűnt, illetve az ismeretlen holttest különös ismertetőjegyeit, a rendőrség két párhuzamos eljárást folytatott. Egy-egy millió forint nem vagyoni kártérítést ítéltek meg a családnak.

Még a temetést is kifizettették volna

A jogi képviselő a napilapnak arról számolt be, hogy 2011. március végén az ORFK eltűnésekre specializálódott osztálya már javasolta a nyíregyháziaknak, hogy vegyék fel a kapcsolatot óbudai kollégáikkal. Ekkorra György testvére a III. kerületieknek tett vallomásában már jelezte: lehet egy tanú, aki találkozott eltűnése idején fivérével egy újfehértói tanya közelében. Kihallgatására azonban egészen májusig kellett várni.

Az embertelen eljárást súlyosbítja, hogy ezek után még Nagy Anitának kellett megkeresnie a rendőrséget, hogy kiderüljön az igazság. Miután bizonyossá vált, hogy az ön­kor­mányzat temettette el Nagy Györgyöt, még a köztemetés költségeit is ki akarták fizettetni a lányával, aki azonban elvi okokból nem fizetett. 2014-ben indítottak pert a III. kerületi és a Nyíregyházi Rendőr-főkapitányság ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik