Belföld

Keményen beszóltak a pécsi püspöknek

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 04. 18. 14:52

A Demokratikus Koalíció figyelmeztette, a magyar törvények az egyházakra is vonatkoznak.

 

Niedermüller Péter, a párt alelnöke, EP képviselője arra reagált, hogy egy pécsi, egyházi fenntartású intézmény vezetője püspöki állásfoglalásra hivatkozva eltiltotta a sztrájktól az  iskola tanárait. A püspökre hivatkozva rögtön eljárással is megfenyegette azokat, akik nem engedelmeskednek a “kérésnek”.

A sztrájkhoz való jog demokratikus alapjog. Éppen ezért minden munkavállalót megillet, az egyházi intézmények tanárait is. A sztrájk betiltásával és a szankciókkal való fenyegetéssel az intézményvezető nyíltan törvény sértett, saját állítása szerint a püspök utasítására. 

A párt alelnökét azért aggasztja az eset különösen, mert ha a tanárok jogait sem tartják tiszteletben, kérdésesnek tartja, hogy bánik a rábízott gyerekekkel. A DK követeli, hogy a Pécsi Egyházmegye számoljon el, miként fordulhatott elő ez  az eset, és garantálja munkavállalói jogait. A párt jelezte, megszüntetné az egyházak kiváltságait, és az egyházi iskolák esetében is biztosítaná a jogszabályok maradéktalan betartását.

A bama.hu korábban kereste Udvardy György pécsi megyéspüspököt, hiába. Az egyházmegye egy rövid közleményt adott ki.

Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási és nevelési intézmények, amint korábban sem vettek részt, úgy a jövőben sem vesznek részt demonstrációkon.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője szerint a püspök állásfoglalása törvénysértő, mert demokratikus alapjogot, a sztrájkhoz való jogot sért és korlátozza a munkavállalói jogokat. 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.