Belföld

Elfutott a Klik munkatársa az újságíró elől

Hiába kötöttek peren kívüli megállapodást a tanári fizetések csúszásával kapcsolatos adatok kiadásáról, az állami intézményfenntartó felrúgta azt.

Februárban peren kívüli megállapodást kötött az Átlátszó Oktatás és a Klik arról, hogy kiadják a tanári fizetések csúszásáról szóló statisztikát. Erre az állami intézményfenntartónak március 31-ig lett volna ideje, mégsem adták át a kért adatokat, többszöri figyelmeztetés után sem.

A portál újságírója pénteken ellátogatott a Klik Bajcsy-Zsilinszky úti irodájába, hogy személyesen érdeklődjenek, miért szegte meg az intézményfenntartó a megállapodást. Magda Balázs, a Klik biztonsági vezetője, aki az adatigényléseket is kezeli és részt vett az egyeztetéseken, egész egyszerűen elfutott, amikor kamera előtt akarták megkérdezni, miért nem adták ki az adatokat.

Az Átlátszó Oktatás még tavaly augusztusban adott be közérdekű adatigénylést, miután több tanár panaszkodott arra, hogy a fizetések nem érkeznek meg időben. A Klik a kérést figyelmen kívül hagyta, pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság is felszólította őket a válaszadásra. Így az újságírók pert indítottak a Klik ellen, amely peren kívüli megállapodást javasolt.

Mivel az intézményfenntartó a megállapodást felrúgta, az Átlátszó Oktatás újraindította a pert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik