Belföld

Szigetvári: “Orbán 10 pontja a gyávaság 10 pontja”

Szigetvari-Viktor(3)(430x286).jpg (Array)
Szigetvari-Viktor(3)(430x286).jpg (Array)

Az ellenzéki politikus közösségi oldalán reagált Orbán Viktor tízpontos akciótervére reagál. Szerinte az, amit a kormányfő mond, “trükkös átverés.

A Fidesz szokásos kettős beszéde: külföldön, angolul igazodni próbál, itthon pedig folytatja az orosz érdekeket kiszolgáló, megosztó hergelést.

Orbán 10 pontja a gyávaság 10 pontja.

Az Együtt elnöke úgy látja, a javaslat fenntartana egy már működésképtelen rendszert ahelyett, hogy megerősítené és megreformálná. Nem foglalkozik a befogadás, az integráció kérdésével,

mert demagóg, megosztó, az embereket félelemben tartó putyini politikájával ez nem fér össze.

Orbán Viktor számos olyan, magától értetődő dolgot kezdeményez, amelyet az EU minden józan pártja, kormánya támogat.

És olyanokat is, amelyeket éppen Orbán hagyott teljesen figyelmen kívül 2015-ben. Hiszen tízezrével engedett át regisztrálatlanul menedékkérőket Magyarországon Ausztria felé, megsértve minden erre vonatkozó nemzetközi egyezményt. Így gyáván és embertelen módon kivonva hazánkat a közös felelősségvállalásból.

Az Együtt elnöke cinikus hazugságnak tartja a dublini egyezmény újraélesztéséről beszélni, ha – mások mellett -épp a magyar miniszterelnök verte szét boldog örömmel az egyezmény még működő elemeit tavaly nyáron.

De a régi schengeni és dublini egyezményekhez nincs visszatérés. Téved Orbán Viktor, amikor a tegnapelőtt szabályait akarja átvinni holnapra és holnaputánra. Egy új, szorosabban együttműködő, erősebb szövetségi jogköröket teremtő Európai Unióra van szükség, amely megakadályozza a rövidlátó és demagóg nemzetállami érdekek károkozását, és igazi legitimációval erősíti meg napjaink gyenge, álságosan politikamentesnek hazudott, brüsszeli adminisztrációját.

Szigetvári szerint a megoldás része a szigorúbb határvédelem, a közös, uniós elbírálás rendszerének kialakítása és a közösen kialakított, kvóta alapú elosztási mechanizmus, amely ügyében azonban “Orbán gyáván és bután mellébeszél továbbra is.” Az Együtt elnöke azt írja, akár örülhetnénk is, hogy a kormányfő “legalább néhány pont erejéig nem Putyin anyagi lekötelezettjeként mesterkedik az EU szétverésén”, de az igazi baj az, hogy Orbán nem tekinti embernek a menekülteket.

Hazug és embertelen kampányszlogenjeivel arról beszél, hogy hogyan lehet mindenkit távol tartani, hazazavarni. Egy betű sincs arról, hogy a jogszerű menekülteket, akik nem “népvándorolnak”, hanem erőszak és üldözés elől érkeznek ide, velük mit akar. Lehet, hogy csak hónapokig, lehet, hogy évekig, de velük is van dolga az európai közösségnek.

Szerinte a magyar miniszterelnök akkor szólaljon meg menekültügyben legközelebb,

ha lesz akárcsak egy szava is a jogszerű menedékkérők kiszolgáltatottságára és tragédiájára. Mert nem gyengeség megérteni az ő fájdalmukat, és közben figyelni a többségi társadalmak biztonságérzetének megerősítésére is.

Az ellenzéki politikus azt írja, biztonság nem terem fideszes félelemkeltésből.

Orbán 10 pontja nem megoldja a menekültválságot, hanem afrikai és közel-keleti válsággá alakítja. Ha nem itt, hanem ott van baj, attól még a probléma nem oldódik meg.

Szigetvári úgy látja, ez Orbánt nem érdekli, mert csak a napi népszerűség foglalkoztatja, és közben “hazudik itthon hergelve, külföldön pedig gyáván és cinikusan egyensúlyoz, valódi reformok nélkül”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik