Belföld

Új zsinagógát létesítenek Budapesten

Az EMIH több mint 2000 négyzetméteres új központja pár méterre lesz a Margit hídtól, ahol a pénteken végtisztességet kapó, 70 éve Dunába lőtt zsidó mártírok maradványait megtalálták. Hasonló méretű zsinagóga egészen a második világháború óta nem létesült Magyarországon.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egy patinás dunaparti ingatlant újít fel és alakít át, melyben a tervek szerint zsinagóga, zsidó kulturális központ, kóser étterem és cukrászda, illetve oktatási központ is helyet kap majd az átalakításokat követően – áll az EMIH közleményében.

Mint írják, a Margit híd pesti hídfőjénél fekvő, jelenleg kihasználatlan Palatinus ház földszinti területén az EMIH az Újlipótvárosi zsidó közösségi élet fontos színhelyét alakítja ki. Szimbolikus értéke van az új zsinagóga bejelentésének, éppen azon a napon, amelyen hosszas egyeztetéseket követően zsidó szertartás szerinti végtisztességet kapnak a központtól nem messze fellelt zsidó áldozatok. A zsinagógát várhatóan 2017-ben adják át, jelenleg tervezési fázisban van.

épület

A hitközség a Margit híd pesti hídfőjénél található két Palatinus házból az egyik épület teljes földszinti területét fogja átalakítani a következő hónapokban. A zsidó reneszánsz, a zsidó kultúra és vallás megismertetése és megismerhetősége érdekében az épületben az EMIH tervei szerint különböző, egymást kiegészítő funkciók is helyet kapnak majd.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija elmondta:

A hagyományok ápolása, a történelmünk ismerete létfontosságú, ugyanakkor meggyőződésem, hogy gyászbeszédeken túl a tetteknek még nagyobb ereje van: a zsidó hagyományok ápolásával és megismertetésével, újabb és újabb zsinagógák és közösségi terek, oktatási intézmények létrehozásával tudjuk a legemelkedettebben kegyeletünket is leróni a mártírok előtt, az EMIH pedig évek óta elkötelezetten jár ezen az úton. Fontos, hogy a temetés mellett, a zsinagóga nyitásával az élet üzenetét is eljuttassuk az emberek felé.

A tervek szerint az EMIH új létesítménye a Palatinus ház földszinti részlegén, megközelítőleg 2000 négyzetméteren kap majd helyet. Kulturális központ, étterem, cukrászda, oktatási tér, és egy új zsinagógát is kialakítanak a komplexumban.

látványterv1

Ennek jelentőségét az is jól jelzi, hogy közel 11 éve adtak át utoljára Budapesten zsinagógát, hiszen 2005-ben szintén az EMIH, a Károly körúti Keren-Or központban alakított ki imahelyet hívei számára. Ráadásul, hasonló méretű zsinagóga egészen a második világháború óta nem létesült Magyarországon, ami tovább növeli a mostani bejelentés jelentőségét – áll a közleményben.

Nem csupán az új létesítményekre koncentrál az EMIH: a közösség a héten tartotta a közel 200 éves Óbudai Zsinagóga átadási ünnepségét, – mely éveken keresztül a Magyar Televízió stúdiójaként működött – azt követően, hogy a belső restaurálási munkálatok befejeződtek.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.