Belföld

Szakellátási szövetség tiltakozik az OEP beszántása ellen

24.hu
24.hu

2016. 04. 15. 14:23

Egy tényleges, érdemi, szolgáltatásvásárló biztosítóvá kéne inkább tenni a tb kezelésével megbízott szervezetet, nem megszüntetni - áll a szövetség közleményében.
Korábban a témában:

Több szakmai szervezethez csatlakozva a Medicina2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöksége is tiltakozik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tervezett megszüntetése miatt. A szövetség pénteki közleményében azt írta, a társadalombiztosítási ellátások szervezése külön szakma, nem lehet egyszerűen egy nagy pénztár, egy minisztériumi főosztály alá beilleszteni. Ha mégis így történik, akkor szerintük nincs valódi számonkérhetőség, elszámoltathatóság a rendszerben.

Meggyőződésünk, hogy az OEP beolvasztásával csökkenne az ellátórendszer finanszírozásának szakszerűsége.

Aggodalommal szemlélik az OEP működésének csökkentését, esetleges ellehetetlenítését ahelyett, hogy az egy tényleges, érdemi, szolgáltatásvásárló társadalombiztosítóvá válna. Úgy vélik, önmagában a tb pénzbeli kifizetéseire, szolgáltatásainak finanszírozására szolgáló összegek átutalása át is kerülhetne más szervezethez, de nem látják garantáltnak a változtatásnál a kifizetések szakmaiságát, megalapozottságát, ezek funkcióinak fejlesztését.

A Medicina2000 elnöksége szerint alapvető érték egy olyan szervezet léte, ami őrködik a közpénzek szakszerű elköltése felett, és a betegek számára előnyt jelentő szolgáltatásokat és eszközöket vásárol. Az OEP vásárlói funkcióit semmiképp nem csökkenteni, hanem erősíteni kell a rendszerben, elszámoltathatóságát növelni, a valódi biztosítóként történő működését támogatni. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.