Belföld
Budapest, 2009. június 15.
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Orbán Viktor, a párt elnöke az Országgyűlés ülésterme mellett, a lépcsőn ülve beszélgetnek a legfőbb bíró személyéről szóló szavazás szünetében.
MTI Fotó: Beliczay László

Navracsics mintha Orbánt leckéztette volna

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 04. 15. 10:30

A tanársztrájk napján arról beszélt, hogy a fiatalok jelentik a jövőt. Európában.

Az ifjúság jelenti Európa jövőjét: ha megfelelő a fiatalok helyzete, versenyképes és erős lesz a jövő társadalma, de ha nem foglalkoznak az ifjúságot érintő ügyekkel, gyenge lesz a holnap Európája. Ezt mondta az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős tagja Budapesten, egy fiataloknak rendezett fórumon, ahol kétszáz európai középiskolás modellezi az Európai Parlament működését.

A budamep16 nevű rendezvényen, az Országházban a plenáris ülés második napját megnyitó beszédében az uniós biztos kiemelte a jelentőségét, hogy felelős, aktív polgárrá képezzék a fiatalokat a demokrata társadalmakban.

Toleranciára és kölcsönös tiszteletre kell tanítani őket!

Navracsics Tibor közölte: az ifjúság helyzete nem lehet csak versenyképességi kérdés, bár amikor az oktatásról és a fiatalokról beszélnek, gyakran jövőbeli munkavállalókként gondolnak rájuk, és az egyik legnagyobb problémaként az jelenik meg, hogy miként lehet a fiatalok munkanélküliségét csökkenteni, ami kétségkívül nagyon jelentős gond egyes tagállamokban. A fiataloknak megfelelő képzettség kell, hogy állást kaphassanak, de az iskolák feladata nemcsak ennek biztosítása, hanem a demokratikus értékek tiszteletének tanítása, a kölcsönös tisztelet és a sokszínűség jelentőségének oktatása is.

Ugyanakkor az elmúlt időszak európai terrortámadásai rávilágítottak arra, hogy más problémák is felmerülhetnek az ifjúsággal kapcsolatban. A biztos úgy vélte, a politikai részvétel hiánya, a munkanélküliség, a rossz oktatási rendszerek a szélsőségeknek és a radikális politikai ideológiáknak kedveznek.

A terrortámadások egyes elkövetői nem menekültek voltak, hanem olyan fiatalok, akik itt nőttek fel, a mi problémánk, a mi hibánk, hogy nem oktattuk őket megfelelően, nem képeztük felelős és aktív állampolgárrá őket a demokratikus európai társadalomban.

A biztos szerint olyan Európára van szükség, ahol minden fiatal a társadalom része, és elérheti a céljait függetlenül attól, milyen háttérrel rendelkezik. Úgy látja, az iskola a legjobb hely a demokratikus szocializációra, de nem csak az intézmények felelőssége, hogy jó példát adjanak a fiataloknak, felhívják a figyelmüket a lehetőségeikre.

Az egyhetes budamep16 fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Kövér László házelnök és Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, valamint több európai ország magyarországi nagykövete – írta az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.