Belföld
habony (Array)

Habony biztosítás nélkül vitte haza a 300 milliós festményeket

24.hu
24.hu

2016. 04. 14. 11:50

Korábban a témában:

Miután az Átlátszó kiderítette, hogy a Szépművészeti 10 értékes festményt adott kölcsön a Habony Árpádhoz köthető Szerb utca 9.-be, jogosan merült fel a kérdés, milyen állapotban kerültek vissza a képek a múzeumba. A Szépművészeti viszont nem engedélyezte a festmények megtekintését.

Az oldal ezután kérte ki a 300 millió forint értékű festmények biztosítási szerződését a kölcsönzés idejéről. Ezek a papírok azonban váratlan információkat tartalmaztak, hiszen a képek Szerb utcai tárolásuk alatt

nem voltak biztosítva.

Habony esküvői tanúja, Baán László szerint cége, a Brand Lab Kft. vállalta a felelősséget a képekért. Mivel a cég saját tőkéje (56 millió forint) nem fedezte a festmények értékét, előírták egy kereskedelmi biztosítás megkötését, amit a TV2 új gazdasági igazgatójának, Halkó Gabriellának kellett volna megtennie. Ez azonban elmaradt.

A Szépművészeti azt nyilatkozta, hogy a biztosítási szerződéskötés folyamata elkezdődött, de nem fejeződött be. Személyi felelősség nincs.

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a múzeumtól, amit változtatás nélkül közlünk:

A kölcsönzési (letéti stb.) szerződések esetén a hatályos jogszabályok nem írták elő a kölcsönadott műtárgyakra vonatkozó biztosítás megkötését. A vonatkozó jogszabály hatályos szövege (1997. évi CXL. törvény) ilyen esetekben pénzügyi biztosítékot kér, a Kölcsönvevő által tett teljes kártérítési felelősségvállalásra vonatkozó garancianyilatkozat pedig ennek megfelel. Ez a konkrét ügyben alkalmazott megoldás egyébként egyezik a közgyűjtemények által korábban e tekintetben folytatott jellemző biztosítékadási gyakorlattal. A Szépművészeti Múzeum – a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét is beleértve – jelenleg hozzávetőlegesen 3000 műtárgyat kölcsönöz, ebből mintegy 1200 műtárgyat nem muzeális intézmények számára, szinte kivétel nélkül ingyenesen, ugyanilyen jogi konstrukcióban, külön biztosítási szerződés nélkül. A jogviszony megszűnését követően egyébként a kölcsönzött műalkotások 3 hónap elteltével sértetlenül és hiánytalanul kerültek vissza a Szépművészeti Múzeum raktárába. A bérleti időtartam alatt több mint félmillió forint bevételt jelentett a kölcsönzés a múzeum számára.

Helyreigazítás

Internetes lapunk Belföld rovatában 2016. április 14. napján megjelent „Habony biztosítás nélkül vitte haza a 300 milliós festményeket” című cikk alábbi állítása nem felel meg a valóságnak. Valótlanul állítottuk azt, hogy a festményekre vonatkozó kereskedelmi biztosítás megkötését, a TV2 új gazdasági igazgatójának, Halkó Gabriellának kellett volna megkötnie. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Szépművészeti Múzeumnak kellett a bérlet ideje alatt biztosítást kötnie, a Brand Lab Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság kötelezettsége csupán a biztosítási díj kiegyenlítésére irányult.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.