Belföld

Terrorellenes egyeztetés: jó esély van a megegyezésre

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke szerint továbbra is jó esély van arra, hogy a Belügyminisztérium terrorellenes törvényjavaslat-csomagja akár az összes párt támogatását élvezze.

A képviselő a BM-ben kedd délelőtt tartott újabb ötpárti egyeztetés után az MTI-nek azt mondta, hogy konstruktív szakmai egyeztetést folytattak a pártok képviselőivel és a szakértőkkel.

Gulyás Gergely hozzátette: a BM javaslatcsomagjáról még egy szakmai egyeztetés lesz. Remélik, hogy ott már azokra a minimális jogi aggályokra is megnyugtató választ kapnak az ellenzéki politikusok, amelyek még felmerültek, és egységes döntéssel megszülethetnek azok a törvénymódosítások, amelyek Magyarország biztonságának szavatolása érdekében szükségesek.

Kontrát: nincs elvi akadálya a terrorellenes akcióterv elfogadásának

Gyakorlatilag elhárultak az elvi akadályok a kormány terrorellenes akciótervének elfogadása elől – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára, a csomagról tartott keddi ötpárti egyeztetés után.

Kontrát Károly közölte: szerdán még egy szakmai, szakértői szintű egyeztetés van hátra, ezt követően várhatóan jövő héten nyújtja be a kormány a törvényjavaslatot, amit az április 25-i héten kezdhet tárgyalni az Országgyűlés.

Az államtitkár beszámolója szerint a Büntetőtörvénykönyv módosítása ügyében, a gyülekezési joggal kapcsolatban és a védelmi beszerzések terén is elfogadtak ellenzéki javaslatokat, aggályokat.

A Jobbik optimista a BM javaslatával kapcsolatban

A Jobbik optimistán várja a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes javaslatcsomagjáról folytatódó szakmai egyeztetést – közölte Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos tagja a kedd délelőtti ötpárti egyeztetés után a BM előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus pozitívan értékelte a tanácskozást, mivel – mint kiemelte – az ellenzéki javaslatok döntő hányadát elfogadta a BM, s ígéretet kaptak arra, hogy azokat beépítik a javaslatcsomagba.

A Jobbik által kifogásolt három pont közül kettő – a tömegrendezvények tiltása és a védelmi beszerzésekről szóló passzus – “úgy néz ki”, hogy kikerül a javaslatból. Ugyanakkor továbbra is kifogásolják, hogy a javaslat szerint a titkosított kommunikációt biztosító cégek és szolgáltatók felelősségre vonhatók lennének. Mirkóczki Ádám ezért azt kérte, hogy ezt a részt a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal is nézessék át.

LMP: a lényegi pontokon elfogadta a kifogásokat a belügyminiszter

Az LMP szerint Pintér Sándor belügyminiszter a lényegi pontokon elfogadta a terrorellenes javaslatcsomagjával kapcsolatos kifogásokat. Schiffer András, a párt frakcióvezetője a kedd délelőtt a BM-ben tartott ötpárti egyeztetés utáni sajtótájékoztatóján pozitívumként értékelte, hogy az LMP több javaslata bekerült a terrorellenes csomagba.

Ezeken felül a legtöbb passzusnál a szükségesség, arányosság elvét kérték számon – jegyezte meg Schiffer András, hozzátéve: ha ezeket az elveket végigvezetik a BM törvényjavaslatán, akkor elfogadható lesz számukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik