Belföld
AppleMark

Cafeteria-vita: az egri kórház és az állami fenntartó peren kívül egyezne meg

24.hu
24.hu

2016. 04. 12. 15:21

Tárgyalnak a szakszervezettel, de bírálják is az érdekképviseletet. Minden érintett dolgozót tárgyalóasztalhoz ültetnének, noha 1500-an is lehetnek.

Az egri Markhot Ferenc Kórház és fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kész peren kívüli egyezséget kötni a dolgozók elmaradt cafeteriája ügyében. Az ÁEEK közölte: ezt a szándékukat már március 3-án, a Kúria döntésének hivatalos közlésekor kinyilvánították.

Közölték azt is, hogy az egri kórház és az ÁEEK annak ellenére megkezdte a tárgyalásokat az Autonóm Szakszervezetek Szövetségével, hogy az érdekképviseleti tömörülés teljes támogatottság hiányában nem tudja képviselni az összes dolgozót. A kórház és a fenntartó azonban a teljes jogbiztonság és jogegyenlőség biztosítása érdekében minden érintett dolgozóval egyszerre akar tárgyalni – tették hozzá.

A közleményben megjegyezték, hogy „a szakszervezetnek az egyeztetések előkészítésére, illetve az általa képviseltekre vonatkozó alapvető információk átadásához több mint három hétre volt szüksége, miközben január óta a nyilvánosság előtt sürgeti a kifizetéseket”.

Kiemelték, hogy az április 6-ai tárgyaláson közös célként olyan megállapodás létrehozását fogalmazták meg, amely a dolgozói igények kielégítésénél szem előtt tartja a kórház működőképességének és fizetőképességének megőrzését is.

Szerintük téves az a szakszervezeti állítás, hogy a Kúria ítélete minden egyes dolgozóra egyformán érvényes. Közpénzek felhasználása esetén ugyanis minden egyes dolgozói igényt meg kell vizsgálni. A tárgyaláson ezért rögzítették, hogy a három héten belül folytatódó egyeztetésig az ASZSZ törekszik minden egyes jogosult dolgozót tárgyalóasztalhoz ültetni, a tárgyalások teljes konszenzussal való lezárása érdekében. A kórház érvényesíti az intézménynek küldött fizetési felszólításban megnevezett emberek jogosultságát – tették hozzá.

Kifejtették: ha a szakszervezet elnökének az eddigi tárgyalás és megállapodás ellenére nem áll szándékában megállapodást kötni, akkor valóban előfordulhat, hogy perek indulnak. Erről azonban az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége nem küldött hivatalos értesítést a kórháznak.

Székely Tamás ASZSZ-elnök az MTI-vel korábban azt közölte, hogy perek százai indulhatnak az egri kórház ellen, mert az három éve nem fizet cafeteriát. Felidézte, hogy a Kúria januárban, öt dolgozó ügyében kimondta: a kórház mintegy 1500 dolgozójának jár a három éve visszatartott cafeteria, visszamenőleg évente egyhavi bérnek megfelelő összeg. A szakszervezeti vezető kiemelte, hogy félmilliárd forintra tehető tartozás egyösszegű kifizetése megrendítené az intézmény működését, illetve egy ekkora összeg a költségvetést is érinti, ezért Orbán Viktor miniszterelnöktől és Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől kértek segítséget a kifizetésekhez. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.