Belföld

5 lépés, amivel a kormány gyakorlatilag azonnal elpusztítaná az ellenzéket

Sikerült.

A kormány kiénekelte a sajtot az ellenzék szájából, amikor visszavonta az egyik legnépszerűtlenebb intézkedését, a boltok vasárnapi zárvatartását. Óriási siker ez, de bőven van ott még, ahonnan ez jött. Az Orbán-kormány gyakorlatilag egzisztenciát építhetne arra, hogy a saját népszerűtlen döntéseit vonja vissza. Népszerűtlenebbek lehetnének, mint valaha.

Sőt, ezzel a Fidesz bebizonyítaná, hogy teljes szívvel hisz a fékekben és ellensúlyokban, mert nemcsak kormányt, de ellenzéket is képes adni a magyar demokráciának. Az MSZP (és a többiek), valamint a Jobbik állapotát nézve Orbánék akár sikeresebbek is lehetnének az ellenzéki politizálásban, mint maga az ellenzék.

Gyorsan meg is írtunk egy listát az Orbán-kormány népszerűtlen intézkedéseiről, amelyeket az Orbán-ellenzék visszavonhatna. Nem saját kútfőből ötletelünk, elsősorban a kormány olyan rendelkezéseit soroljuk fel, amelyek visszavonásával a ellenzékként is népszerűek lennének.

Az oktatás központosítása

A Fidesz hatalmasat nyerhetne, ha beállna a pedagógustüntetés mögé. Elsőre persze furcsán hangzana a váltás, de még mindig több értelme lenne politikailag, mint a vasárnapi boltzár visszavonásának. Az már rögtön jó húzás lenne, ha egyszer csak felszámolnák a Kliket. Erre egyébként – a boltzár körüli maszatoláshoz hasonlóan – már tettek utaló és cáfoló megjegyzéseket is.

A pedagógustüntetés azért komoly ügy, mert az emberek háromnegyede a tanárok, nem pedig a kormány mellett áll. A Hvg és a Medián közös közvéleménykutatása szerint még a fideszesek túlnyomó többsége is egyetért a tanárok – olykor elég homályos – követeléseivel.

Sőt, a követelések annyira homályosak, hogy a gyakorlatban szinte csinálni sem kellene semmit, csak névleg a tanárok mögé állni. A legtöbben például azt gondolták, hogy a pedagógusok a béremelésért tüntetnek, pedig ez egyáltalán nem szerepelt egyik követeléslistában sem a sok közül.

Adócsökkentés és adóemelés

Volt egy másik kutatás is, csak ezt nem a nyilvánosságnak szánták. Az Index viszont megszerezte a Nézőpont VIP-kutatását, amelyet csak a kormánynak készítettek. Ebben is szerepelt, hogy az oktatáspolitika megítélése borzalmas, de volt még pár gyöngyszem, amelyekre érdemes lenne odafigyelni.

Az Orbán-kormány adópolitikáját a kezdetektől az alacsony jövedelemadó és magas forgalmi adó jelentette. Ezzel viszont a magyarok nagy része nem ért egyet. Az alacsony jövedelemadó nehezen érzékelhető, olyan magas minden más, keresetre nehezedő adóteher.

A magas áfa viszont azonnal szembetűnik. Ha ezt a két adónemet, mármint az ezekhez való hozzáállást megváltoztatná a kormány, úgy énekelnék ki a sajtot az ellenzék gazdasági agytrösztjeinek szájából, hogy maga a sajt húzná alá hegedűn a nótát. A Nézőpont szerint csak az emberek 22 százaléka szeretett volna szja-csökkentést, 62 (!) százaléka pedig áfacsökkentést.

Trafikmutyi

Na, itt lenne igazán bátor beleállni saját magunk ellenzékébe. A trafikmutyi megszüntetésével egyszerre több legyet is üthetne Orbán:

  • Eltörölhetne egy rendkívül népszerűtlen intézkedést,
  • Megregulázhatná Lázár János renitenciaminisztert,
  • És eltörölhetné a XXI. századi Magyarország leggusztustalanabb politikai műszavát.

Ettől még a legvisszafogottabb Mráz Ágaston Sámuel vagy Lánczi Tamás is olyan erős kormányzást látna, hogy az szkanderben büntetné Fekete Lászlót. A trafikmutyi egyébként tényleg népszerűtlen, ahogy minden olyan intézkedés az, amely

  • egyrészt piacokat rendez át, forgat fel, majd játszik a haverok kezére,
  • másrészt befolyásolja – ebben az esetben nehezebbé is teszi – azt, hogyan élik az életüket az emberek.

A Vs.hu nemrég hosszú és kínkeserves munkával kiperelt egy rakás (több tízezer oldalnyi) kutatást a Századvégtől, amelyek amellett, hogy drágák és, khm, szakmailag kifogásolhatóak voltak, egy csomó érdekes adatot is tartalmaztak. Például azt, hogy a trafiktörvényről, amelyet ugyebár úgy nyújtottak be, hogy

a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény,

az emberek 70 százaléka eleve azt gondolta, hogy nem fogja csökkenteni a dohányzó fiatalok számát.

Alföldi Róbert

Szintén ugyanezekben a felmérésekben szerepel, hogy az emberek többsége Alföldit szerette volna a Nemzeti Színház élén látni, nem Vidnyánszky Attilát. A megkérdezettek 60 százaléka szerette volna, hogy Alföldi Róbert maradjon. Arra a kérdésre pedig, hogy egy művész értéke függ-e nemzeti elkötelezettségétől, több mint 86 százalék szavazott nemmel.

Hoppá.

Alföldi kinevezése egyetlen problémát oldana csak meg, de az a probléma már tényleg nagyon várat a megoldásra:

bekussoltatná Újlipótvárost és a Fidesz liberális médiaellenzékét.

+1

A legdurvábban viszont mégis akkor szúrhatna ki a kormány a baloldallal, ha… jó, ezt még húzom egy kicsit. Szóval akkor lenne igazán kiénekelve a sajt a szájakból, akkor maradna tényleg téma nélkül a baloldal, akkor nyomná el végleg az ellenzéket az Orbán-kormány,

ha hirtelen és meglepetésszerűen abbahagynák a lopást.

Na, ezzel tényleg elvennék a teljes ellenzék összes lőporát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik