Belföld

Vona szerint az emberek félnek. A migráció és a terrorizmus mellett a pártállami idők visszatérésétől is

Ma Magyarországon az emberek nem csak a migrációtól és a terrorizmustól félnek, hanem a pártállami idők visszatérésétől is, ezért a Jobbik csak olyan alaptörvény-módosító javaslatot tud támogatni, amiben kizárják a politikai túlhatalom szerzésének lehetőségét, mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel.

A politikus azzal kapcsolatban, hogy a Honvédelmi Minisztériumban (HM) pénteken négypárti megbeszélést folytattak a terrorveszélyhelyzetről, elmondta: bár a Honvédelmi Minisztérium az előterjesztője a javaslatnak, az mégis csak részben érint honvédelmi kérdéseket, ráadásul az alaptörvény-módosítással párhuzamosan fut egy belügyminisztériumi javaslat is. Mint mondta, nem jó, ha a jogalkotás “ennyire kaotikus és ennyire több szálon fut”.

Jelezte: tartalmi kritikájuk a javaslattal szemben az, hogy az nem zárja ki a politikai túlhatalom szerzésének lehetőségét. Természetes, hogy a terrorizmus elleni küzdelem bizonyos kellemetlenségeket okozhat a társadalomnak, például emberi jogok érvényesülése tekintetében, de ennek is megvan a maga határa, indokolhatósága, lehet olyan törvényi garanciákat adni, amely mindenkinek megnyugtatóan támogathatóvá teszi ezt a javaslatot – szögezte le.

Mint mondta, a javaslatban például az szerepel, hogy a terrorveszélyhelyzetet a kormány rendelheti el, 60 napra, saját hatáskörben. A Jobbik javaslata ezzel szemben az, hogy három napos felhatalmazást adjanak a kormánynak, és ne a kormány kapjon hatáskör-bővítési lehetőséget, hanem a különböző hatóságok. Megjegyezte: furcsállják, hogy a HM tervezete még a francia szabályozásnál is szigorúbb.

Vona Gábor a párt támogatottságával kapcsolatban – arra, hogy reprezentatív felmérések szerint az MSZP megelőzte a Jobbikot – Vona Gábor azt mondta, a szocialista párthoz köthető intézmények mértek ilyet, a mérvadó közvélemény-kutatások szerint a Jobbik “utcahosszal megelőzi az MSZP-t”, stabilan a második legerősebb párt. Mint mondta, a néppártosodás sikeres politikai stratégia, a párt támogatottsága nagyobb, mint a 2014-es választáson, és jelentős időközi választási győzelmeket is elértek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik