“Találtam egy koponyát” – Disznók túrták ki a megölt férfi holttestét Tiszadobon

A bíróság első fokon 14 évre ítélte a férfit. Az ügyet már másodfokon tárgyalják, a férfi tagad.

Első nyilvános ülését tarja hétfőn a bíróság annak a férfinak az ügyében, aki a vád szerint megölte ismerősét még 2012-ben  Tiszadobon, holttestét pedig elásta a disznóólban. A per a Nyíregyházi Törvényszéken folyik.

A férfit első fokon – 2015 októberében – emberölés bűntettének kísérlete és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt 14 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.  A döntés azért nem emelkedett jogerőr, mert az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője  felmentésért fellebbezett.

A férfit 2012 szeptemberében feljelentették szomszédai, miután részegen  megfenyegette őket hogy felgyújtja a házukat, illetve, hogy megöli őket.  A rendőrök házkutatást tartottak nála és nem is távoztak üres kézzel: egy  átalakított géppuskát, e gy sport távcsővel ellátott légpuskát és egy gázriasztó pisztolyt  is találtak.

Miután arzenáljától elbúcsúzhatott, eldöntötte, hogy másképp védi meg magát, otthonát az esetleges behatolóktól.  Villanyvezeték rendszert épített ki az udvaron, a háza mellett, a telekhatáron belül. Az elosztóból a hálózati  áramot kivezette, majd a vezetéket egy a fákhoz és a tartóoszlopokhoz kifeszített dróthuzallal összekapcsolta. A dróthuzalt olyan  magasságban feszítette ki, hogy csak az oda behatoló ember vagy emberek  életét olthassa ki azzal, hogy ha az, a mellmagasságban az áram alá helyezett  szigeteletlen vezetékhez hozzáér. A rendszert – ami alkalmas volt arra, hogy öljön – 2012 október elejéig működtette éjszakánként.

A gyilkosság 2012 október 7-én történt, a férfi behívta magához ismerősét, hogy pálinkázzanak. Így is történt, de összevesztek valamin. A vádlott dühében egy bottal – nagy erővel – fejbe ütötte áldozatát, aki azonnal meghalt. Ezután meztelenre vetkőztette a holttestet és elásta a ház mögött lévő disznóól egyik rekeszében. Néhány nappal később azonban az állatok kitúrták onnan. Ekkor arra kérte vejét, hogy hívja fel a rendőrséget, és mondja meg nekik, talált egy koponyát.

A férfi nem ismerte be, hogy bűncselekményt követett el.