Belföld

Túlélési gyakorlatnak beillő körülmények között őrzik a magyar határt

Elképesztő körülmények között szolgálnak és védenek.

A Blikknek maguk a rendőrök küldtek tucatszám fotókat arról, milyen áldatlan körülmények között őrzik a magyar határt. Földbe vájt gödörben melegednek, szemeteszsákokból tákolt, viharvert sátrak alatt húzzák meg magukat. A borzalmas állapotok miatt sokan kezdenek kikészülni, és pozitív változás jelét sem látják. Ezt egy névtelenséget kérő volt rendőr mondta a lapnak, aki éppen a körülmények miatt szerelt le, miután hónapokat töltött a határon. Hasonló lépésre azonban kevesen szánják el magukat, mert a határon szolgálók közül sok a próbaidős. Ők – szó szerint – sokat veszíthetnek. Egyikük csak azt várja, hogy a próbaidő leteljen, utána ő sem folytatja, ha a helyzet nem változik.

Aki nincs ebben benne, nem látja, nem éli át, az nem értheti meg. Sok próbaidős attól tart, hogy ha leszerel, vissza kell fizetnie az oktatására költött pénzt. Ez változó összeg, de általában több százezer forintra rúg. Sokakat azonban ez sem tart majd vissza. Elég azokra a sátrakra nézni, amelyekben meghúzzuk magunkat. Senki ne mondja, hogy ez normális állapot.

Az ORFK a lap kérdéseire azt válaszolta, hogy a magyar-szerb határszakaszon hamarosan manőverutat, világítórendszert, valamint további esőbeállókat építenek ki. Mint írták, eddig az állomány részéről nem érkezett panasz. A felmerülő jelzéseket megvizsgálják, és ha kell, orvosolják. Nem tudnak arról, hogy bárki a határszakaszon uralkodó állapotok miatt szerelt volna le. Néhány napja a 24.hu munkatársai is döbbenetes állapotokkal szembesültek a határnál. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik