Belföld

Orbántól és Lázártól várja a szakszervezet az elmaradt béreket

Három éve nem fizetnek cafeteriát 1500 dolgozónak az egri kórházban. Ha perelni kell, azzal még rosszabbul járhat az állam.

Orbán Viktorhoz és Lázár Jánoshoz fordult a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, miután az egri kórház vezetése három éve nem fizet cafeteriát mintegy 1500 dolgozójának. Székely Tamás szerint az állami kórház ellen perek százai indulhatnak emiatt.

Székely felidézte: a Kúria januári döntése kimondta, hogy a kórház mintegy 1500 dolgozójának jár a három éve visszatartott cafeteria, amely visszamenőleg évente egyhavi bérnek megfelelő összeget jelent. Bár a Kúria januárban csak a próbaperben bírósághoz forduló öt dolgozó ügyében hozott ítéletet, annak alapján kiderült, hogy a többi sértettnek is jár a visszatartott pénz – mondta a szakszervezeti vezető.

A tartozás már mintegy félmilliárd forintra rúg. Az érdekképviselet részletfizetési lehetőséget is ajánlott a fenntartó képviselőinek, mert tisztában vannak azzal, hogy a már mintegy félmilliárd forintra tehető tartozás egyösszegű kiegyenlítése megrendítené az intézmény működését.

Az alelnök azt mondta: garanciát akarnak arra, hogy az állam záros határidőn belül kiegyenlíti a kórház tartozását. Az időhúzás ésszerűtlen, mert a hónapok múlásával a visszatartott összeg is emelkedik a kamatokkal, ráadásul a mintegy 1500 per költségét is vélhetően az államnak kell majd állnia – közölte.

A szakszervezet ügyvédje a tagok megbízása alapján már kiküldött a kórháznak mintegy hétszáz fizetési felszólítást. Perek százai helyett inkább mielőbbi fizetésre kényszerítenék az államot. A szakszervezet Orbán Viktor miniszterelnöktől és Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől kért levélben segítséget a kifizetések rendezéséhez – tudatta Székely. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik