Belföld

Csepreghy Nándor beszólt Andy Vajna offshore-ügyeire

csepreghy (Array)
csepreghy (Array)

A Miniszterelnökség miniszterhelyettesét, Csepreghy Nándort az ATV Start című műsorában Krúg Emília az elmúlt napokban kirobbant offshore-botrány kapcsán a magyar vonatkozásokról kérdezte.

Lázár János helyettese szerint kétféle offshore-trükközés létezik, az egyik keretében az unión belül, kedvezőbb adózási feltételeket kínáló tagországba viszik pénzüket az érintettek, ezzel egységes uniós adózási politika híján nem tudnak mit kezdeni. Már csak a tőke szabad áramlására vonatkozó alapjog miatt sem. Az offshore-ügyek másik típusa az, mikor a cégek tulajdonosait akarják elrejteni a különböző adóparadicsomokba bejegyzett cégekkel. Ebben az esetben a miniszterhelyettes szerint az állam csak akkor ad pénzt egy vállakozásnak, ha ki lehet deríteni, hogy ki áll a cégláncolat végén, ki a tulajdonos, tehát ha a cég átlátható.

Letelepedési kötvény, MET, Andy?

Krug Emlíia megjegyezte, hogy a letepelepdési-kötvények értékesítését is offshore-hátterű cég bonyolítja, ahogyan a MET-ügyekben is felmerült az offshore-háttér. Ahogyan azt is szóvá tette, hogy míg Simor András korábbi jegybankelnököt a Fidesz annak idején offshore-lovagnak titulálta – bár pénzét saját nevén tartotta egy ciprusi vállakozásban – ugyanezt Andy Vajna kormánybiztosnak elnézik. A műsorvezető megkérdezte, hogy ez mégis hogyan fér bele a kormány offshore-ellenes attitűdjébe.

Ha az én véleményemet kérdezi, nem fér bele

– válaszolta Csepreghy Nándor, aki hangsúlyozta: Magyarországon most van először olyan alaptörvény, amely megtiltja, hogy átláthatatlan cégek közpénzhez jussanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik