Belföld

Hiszékeny-per: sérült ujjal nem lehet ötmilliót mutatni

hiszékeny dezső (hiszékeny dezső)
hiszékeny dezső (hiszékeny dezső)
Végre eljutott a perbeszédekig a szocialista képviselő ügye, aki a vád szerint ötmillió forint kenőpénzt vett át egy önkormányzat üzlethelyiség bérleti jogának odaadásáért.

Az ügyész perbeszédében öt évnél súlyosabb szabadságvesztést kért Hiszékeny Dezső korrupcióval vádolt szocialista politikusra, a védő pedig felmentést indítványozott szerdán a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint Hiszékeny – aki 2014 óta országgyűlési képviselő – 2013-ban XIII. kerületi alpolgármesterként 5 millió forint kenőpénzt kért, hogy egy önkormányzati üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja.

Hiszékeny az eljárás során végig tagadta bűnösségét, maga kérte mentelmi joga felfüggesztését a parlamenttől 2014-ben, az ellene folyó eljárást törvénytelennek és koncepciósnak tartja. Az ügyész szerdán vádbeszédében arról beszélt, hogy a nyomozás során telefonokat és egyes helyiségeket hallgattak le, valamint fedett nyomozó útján beszerzett bizonyítékok támasztják alá a vádat. Az eljárás adatai szerint 2013 elején az angyalföldi alpolgármesteri irodát is hónapokon át lehallgatták.

Titkos eszközökkel

Az ügyben befolyással üzérkedés miatt megvádolt, az ügyészség szerint közvetítői szerepet játszó másodrendű vádlott egy titokban rögzített beszélgetésen még azt is megjegyezte, hogy majd Hiszékeny dönti el, “zsebbe vagy pártkasszába” kerül-e a kenőpénz – idézte fel az ügyész.

A lehallgatások ellenére azonban a legfőbb bizonyíték Hiszékeny Dezső ellen, hogy a hatóságokkal együttműködő szemtanúk szerint két beszélgetésen is gesztusokkal jelezte, igényt tart a kenőpénzre. A hivatali helyiségben a fedett nyomozóval folytatott beszélgetés során bólogatott, egy másik beszélgetés közben pedig az ujjaival mutatta, hogy ötmilliót kér az ügyintézésért.

Az ügyész szerint nem hatósági provokáció, felbujtás történt, hanem egy már megindult cselekmény leleplezése érdekében alkalmazták a titkos nyomozás eszközeit. Az ügyész azt indítványozta, hogy a vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása esetén kiszabható büntetési tétel középmértékénél, azaz 5 évnél hosszabb börtönbüntetést szabjon ki a bíróság.

A védő szerint csak az időt húzzák

Hiszékeny ügyvédje védőbeszédében kijelentette, hogy a vádat megalapozatlannak tartja, ügyfele nem kért és nem fogadott el jogtalan előnyt, ezért bűncselekmény hiányában kéri védence felmentését. Az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség tevékenységéről azt mondta, hogy 2013 tavaszán már minden releváns információ a hatóságok rendelkezésére állt, mégis több mint egy év múlva kérték Hiszékeny mentelmi jogának felfüggesztését, és a vádemelésig már csaknem két év telt el.

A védő kifogásolta azt is, hogy a nyomozás anyagának csak egy részét ismerhették meg. Az ügyvéd azt mondta, a bólogatás csak a beszélgetések alatt szokásos reflexszerű fejmozdulat lehetett,

bal kezével viszont bizonyosan nem mutathatott ötöt a vádlott, hiszen egy sportsérülés miatt a kisujját nem is tudja teljesen kinyújtani.

A védő szerint Hiszékeny egyik rögzített beszélgetésen sem kért pénzt, ezt a témát mindig a másik fél vetette fel, a fedett nyomozó provokált, ám az alpolgármester rendre elhárította a felvetéseket. Az üzlethelyiség bérleti jogának értékesítése során az alpolgármester “csak a munkáját végezte” – jegyezte meg.

A védő felhívta a figyelmet arra is, hogy az Állami Számvevőszék 2013-ban teljes körű vizsgálatot tartott a kerületi önkormányzatnál, ám érdemi negatív megállapítást nem tett. A másodrendű vádlott védője is felmentést kért, mert álláspontja szerint bűncselekmény nem történt. A törvényszék április 21-re tűzte ki Hiszékeny Dezső és társa ügyében az elsőfokú ítélet kihirdetését. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik