Belföld

Éhségsztrájkba kezdett az egészségügy állapota miatt

A besenyszögi nőt vizsgálatról vizsgálatra küldik, hónapokat váratják, de senki nem tudta megmondani, mi a baja.

Éhségsztrájkba fogott egy nő, hogy felhívja a figyelmet az egészségügyben általa tapasztalt hiányosságokra – írja a Szoljon.hu. Forgácsné Fejes Mária másfél éve küzd egy titokzatos betegséggel, melyet az orvosok még diagnosztizálni sem tudtak.

Forgácsné azt mondta: orvostól orvosig küldik, de a legtöbb helyen csak negatív leletet nyomtak a kezébe. Még szeptemberre is kapott vizsgálati időpontot, de nem biztos abban, hogy akkor még élni fog.

Az asszony kálváriája egy influenzával kezdődött. Később derült ki, hogy még 1994-ben Lyme-kórt kapott, ezt akkor diagnosztizálták is, ennek ellenére neki erről nem volt tudomása. Elmondta: voltak fájdalmai, de ezt természetesnek vette, közben öt gyermeket felnevelt, karitatív szervezeteket alakított ki, önkénteskedett. Aztán úgy érezte, fogytán az ereje.

Többféle szakembert kerestem már fel, de máig diagnózis, érdemleges ellátás és gyógyulási remény nélkül élem az életemet. Ami már csak arról szól, hogy várom a következő vizsgálati időpontokat. Majd a kátyús, járhatatlan utakon zötyögve, sokórás késéssel közlekedő vonatokra várakozva, a kapott időpont ellenére többórás késéssel beszólítanak a rendelésekre, hogy aztán hazaküldjenek.

Időközben rájött: ilyen nemcsak vele történik, országos jelenség, hogy száz beteg várakozik a klinikán kora reggeltől délig, a következő vizsgálatokra pedig csak hónapok múlva juthatnak el. Maradék erejével éhségsztrájkba kezdett, hogy mások ne járjanak így, és petíciót is indít, amit az országgyűlési képviselőknek igyekszik eljuttatni.

Forgácsné múlt csütörtök óta egy falatot nem evett, viszont rengeteg vizet iszik. Azt mondta: addig nem hagyja abba az éhségsztrájkot, amíg 34 pontban összefoglalt kérései nem teljesülnek. Hozzátette: nem adja fel, szeretné még április végén megünnepelni az 52. születésnapját. (Képünkön: várakozó betegek a pécsi klinikán – MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik