Belföld

Szakértő: politikai haszonszerzés miatt hallgathatták le az MTVA vezérét

Az állami média hatékonyságát ismerve nem valószínű, hogy üzleti konkurenciaharc állna az ügy mögött.

Nehéz elképzelni, hogy valamelyik médiaszolgáltató üzleti konkurenciát látna a közszolgálati médiában – mondta Orosz Ferenc adatvédelmi és biztonságtechnikai szaktanácsadó a Magyar Nemzetnek az MTVA vezérigazgatójának tárgyalójában megtalált lehallgató berendezéssel kapcsolatban. Szerinte inkább politikai haszonszerzés áll az ügy mögött.

Orosz elmondta: különbség van az üzleti hírszerzés és az ipari kémkedés között, az előbbi olyan adatok feldolgozásáról szól, amelyekhez törvényesen jutnak hozzá. Ugyanakkor egyre többen vetemednek ipari kémkedésre, az így megszerzett adatokat pedig zsarolásra is felhasználhatják.

A szaktanácsadó szerint a szakmai ismérveket és az MTVA hatékonyságát figyelembe véve nem valószínű, hogy ipari kémkedés történt volna, sokkal inkább politikai haszonszerzés motiválhatta a lehallgatást. Az állami média még a rossz nézettséggel együtt is hatalom, egyáltalán nem mindegy, ki vezeti a szervezetet, amelyre évente 80 milliárd forintot fordítanak. Szerinte a politikai haszonszerzőket kormányoldalon kell keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik