Belföld

Terrorbejelentő zöld számot hozna létre a kormány

Véget akarnak vetni a titkosszolgálatok versengésének, azt pedig „nem feltétlenül hiszik el”, hogy a távközlési szolgáltatók nem férnek hozzá ügyfeleik kommunikációjához.

Ingyen hívható „terrorbejelentő” vonalat hozna létre a kormány, és tájékoztató anyagokat küldenének az állampolgároknak, hogy tudják, mi számít „gyanúsnak” – az Origo értesülése szerint ezeket is tartalmazza a terrorellenes kormányzati akcióterv, amelyről pénteken ötpárti egyeztetés kezdődik.

Korábban már írtuk, hogy a csomagnak az is része, hogy akár börtönnel is büntethetnék azokat, akik a mobiltelefonjukon, illetve az interneten a kommunikációt titkosító alkalmazást használnak.

A titkosszolgálatok fejlesztésére tízmilliárdokat költenének, és létrehoznák a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot, amely nem önálló, új titkosszolgálat lenne, hanem egy olyan központ, ahol a szolgálatok információit fésülnék össze, elemeznék és rendszereznék.

Az Origo azt írja: a napokban háttérbeszélgetésen magyarázták el a terveket, ahol ott volt a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Tasnádi László egykori III/II-es operatív tiszt, a titkosszolgálatok vezetői, Hajdu János TEK-parancsnok, sőt, még Georg Spöttle és Nógrádi György „biztonságpolitikai szakértő” is.

Az eseményen elhangzott, hogy sok probléma adódik abból, hogy a szolgálatok szakmai féltékenységből, sőt, politikai számításból nem mindig osztanak meg egymással információkat, noha gyakran párhuzamosan dolgoznak ugyanazon. Ezt megengedhetetlennek tartják, így az újonnan létrejövő központhoz minden titkos információgyűjtésre jogosult szervezetnek el kellene juttatnia a tudomására jutott információkat.

A háttérbeszélgetésen az is elhangzott, hogy „nem feltétlenül hiszik el” a szolgáltatóknak, hogy nem férnek hozzá minden esetben az ügyfelek kommunikációjához, ezért nem tudják átadni azokat a titkosszolgálatoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik