Belföld

“Nem lesz még egy ilyen ember” – Kertész Imrére emlékezik a világ

A Nobel-díjat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia titkárát idézi a Reuters közleménye, amelyet a France 24 és az izraeli Haaretz is közreadott: Kertész Imre

h1

egyike azoknak, akik azonnal megérthető módon írták le a holokausztot, nekünk, akik nem voltunk a részesei.

Washington Post, a New York Times és a The Independent által is publikált nekrológ kiemeli, hogy

i_

irodalmi körökben joviális, de éles szemű és kritikus hozzáállású emberként ismerték. Jellemző volt rá a gesztus, ahogy visszautasította, hogy szobrot emeljenek neki. Habár az első irodalmi Nobel-díjas volt, ez komoly ellenérzést váltott ki a magyarok egy részéből, akik jobban örültek volna, ha nem zsidó származású magyar nyeri el a díjat.

A Reuters és a Bloomberg közleménye is idéz az Akadémiától, amely szerint Kertész írása

az egyén törékenységét mutatja meg a történelem barbár önkényével szemben.

Kertész halála különösen nagy visszhangot váltott ki a német sajtóban: a Stern és Süddeutsche Zeitung is hosszabb nekrológban búcsúztatta. Utóbbi az egyik “legfontosabb magyar értelmiségiként” hivatkozik rá, és Eszterházy Pétertől is idéz:

s_

Olyan munkát vitt véghez a magyar nyelvben, magyar gondolkodásban, a magyar irodalomban és a világirodalomban, amit még senki más, és amit más nem is tudott volna.

Ugyanakkor a Frankfurter Allgemeine Zeitung is megjegyzi, hogy

l_

hazája, Magyarország kritikusan állt az íróhoz.

A Spiegel is “az európai háború utáni irodalom egyik legjelentősebb alakjaként” emlékezik meg Kertészről, hozzátéve, hogy az író tíz évet (2002 és 2012 közt) Berlinben töltött.

A Deutsche Welle szerint

d_

Auschwitz volt életének fő motívuma. Szerencsére elmondhatta a történetét, ami része a felejtés elleni harcnak – ettől a sorstól rettegett legjobban a regényben szereplő “sorstalan”.

A Die Welt személyes hangú nekrológja szerint olyan ember, mint ő, nem lesz még egy:

e_

Az ő fajtáját nem fogjuk viszontlátni. Az olyanok, mint ő, megmenekültek a huszadik század pusztító gépezetéből, hogy aztán hatalmas erőfeszítések árán dolgozzák fel ezt a traumát. Ő azáltal, hogy egy egészen új minőséget hozott a holokauszt-irodalomba. Erre csak ő volt képes, és most ez száll sírba vele együtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik