Belföld
2002 Nobel Prize laureate for Literature Imre Kertesz of Hungary gestures during a discussion with Swedish literary critics at the Stockholm Community Theatre, 09 December 2002. The 2002 Nobel Prize laureates will receve their awards at formal ceremonies in Stockholm and Oslo 10 December.  / AFP / SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY

“Nem lesz még egy ilyen ember” – Kertész Imrére emlékezik a világ

24.hu
24.hu

2016. 03. 31. 13:13

Korábban a témában:

A Nobel-díjat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia titkárát idézi a Reuters közleménye, amelyet a France 24 és az izraeli Haaretz is közreadott: Kertész Imre

egyike azoknak, akik azonnal megérthető módon írták le a holokausztot, nekünk, akik nem voltunk a részesei.

Washington Post, a New York Times és a The Independent által is publikált nekrológ kiemeli, hogy

irodalmi körökben joviális, de éles szemű és kritikus hozzáállású emberként ismerték. Jellemző volt rá a gesztus, ahogy visszautasította, hogy szobrot emeljenek neki. Habár az első irodalmi Nobel-díjas volt, ez komoly ellenérzést váltott ki a magyarok egy részéből, akik jobban örültek volna, ha nem zsidó származású magyar nyeri el a díjat.

A Reuters és a Bloomberg közleménye is idéz az Akadémiától, amely szerint Kertész írása

az egyén törékenységét mutatja meg a történelem barbár önkényével szemben.

Kertész halála különösen nagy visszhangot váltott ki a német sajtóban: a Stern és Süddeutsche Zeitung is hosszabb nekrológban búcsúztatta. Utóbbi az egyik “legfontosabb magyar értelmiségiként” hivatkozik rá, és Eszterházy Pétertől is idéz:

Olyan munkát vitt véghez a magyar nyelvben, magyar gondolkodásban, a magyar irodalomban és a világirodalomban, amit még senki más, és amit más nem is tudott volna.

Ugyanakkor a Frankfurter Allgemeine Zeitung is megjegyzi, hogy

hazája, Magyarország kritikusan állt az íróhoz.

A Spiegel is “az európai háború utáni irodalom egyik legjelentősebb alakjaként” emlékezik meg Kertészről, hozzátéve, hogy az író tíz évet (2002 és 2012 közt) Berlinben töltött.

A Deutsche Welle szerint

Auschwitz volt életének fő motívuma. Szerencsére elmondhatta a történetét, ami része a felejtés elleni harcnak – ettől a sorstól rettegett legjobban a regényben szereplő “sorstalan”.

A Die Welt személyes hangú nekrológja szerint olyan ember, mint ő, nem lesz még egy:

Az ő fajtáját nem fogjuk viszontlátni. Az olyanok, mint ő, megmenekültek a huszadik század pusztító gépezetéből, hogy aztán hatalmas erőfeszítések árán dolgozzák fel ezt a traumát. Ő azáltal, hogy egy egészen új minőséget hozott a holokauszt-irodalomba. Erre csak ő volt képes, és most ez száll sírba vele együtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.