Belföld

Több mint 1000 kilométer kerékpárút építését tervezi a kormány

Mintegy 850 kilométer bicikliút épült Magyarországon az elmúlt 7-8 évben, ebből 2010 után 580 kilométer. A terv az, hogy a következő években 1000 kilométernél is több kerékpárút épül, írja az MTI.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, az építésre 110 milliárd forintot érhetnek el a megyék és a megyei jogú városok a meglévő innovációs programok segítségével. Hozzátette, 700 kilométernyi út építése már elő is van készítve.

Az államtitkár szerint, a Kerékpárral 7 határon át program keretében összesen 15 millió forint támogatás nyerhető el, amelyből 30 szemléletformáló rendezvényt kíván támogatni a tárca. Települési önkormányzatok, önkormányzati tulajdonban álló intézmények, civil egyesületek és non-profit vállalkozások nyújthatnak be pályázatot.

A fejlesztési tárca szerdai tájékoztatása azt írja, a támogatási lehetőség a környezettudatos szemléletet erősítő, határokon átnyúló biciklis programok megvalósítását segíti. A túrák a környezetbarát, egészséges és biztonságos kerékpáros közlekedés népszerűsítése mellett a szomszédos országokkal fenntartott kulturális, társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatok erősítését is szolgálják.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik