Belföld

A Választási Iroda valahogy mindig villámgyors, ha Erdősinéről van szó

Erdősi Lászlóné két nappal a boltbezárásos kérdése leadása előtt, vasárnap délután kért engedélyt az adatvédelmi hatóságtól, hogy összegyűjthesse a beadványához szükséges aláírásokat, írja az Index Péterfalvi Attila elnök levelére hivatkozva. A hatóság nagyon gyorsan, egy nap alatt kiállította a határozatot, pedig az MSZP-seknél ugyanez az eljárás több hétig tartott.

A lap szerint egy népszavazási kezdeményezésnél a nulladik lépcsőfok, hogy a kezdeményező az adatvédelmi hatósághoz fordul, hogy összegyűjthesse azokat az aláírásokat, amelyek a kezdeményezéshez szükségesek. A kezdeményezés csak úgy érvényes a szabályok szerint, ha megfelelő számú, egész pontosan 20 és 30 közötti támogató aláírás szerepel rajta. Ez a szabály azért van, hogy ne adjanak be emberek viccből népszavazási kezdeményezést.

Az Index azt írja, Erdősinének a február 23-i leadás előtt meg kellett keresnie legalább 20 ismerősét, hogy írja alá az ívet, és mivel ez adatgyűjtésnek minősül, erről bejelentést kellett tennie Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH). Péterfalvi Attila elnök az MSZP-s Nyakó Istvánnak küldött levelében elárulta, hogy Erdősiné február 21-én vasárnap kereste meg a hatóságot, és egy nappal később meg is kapta a határozatot.

A lap szerint Erdősinének másfél-két nappal a kritikus nap előtt juthatott eszébe a kezdeményezés, legalábbis a fenti tények ezt mutatják. De feltűnően gyorsak is voltak vele szemben. Nyakónál ugyanennek a határozatnak a kiállítása 10 napig tartott, a szintén MSZP-s Lukács Zoltánnál pedig 22 napig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik