Belföld

Újabb nyomásgyakorlást helyeztek kilátásba a tanárok

Kéthetes határidőt szabott a Civil Közoktatási Platform a kormánynak a kétoldalú tárgyalások kitűzésére.

Kétoldalú tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a Civil Közoktatási Platform a közoktatás átalakításával kapcsolatban korábban megfogalmazott 12 pontról. A tárgyalási szándék visszaigazolására kéthetes határidőt szabtak – tudatták a szerveződés szóvivői a platform második ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Puskás Aurél szóvivő hangsúlyozta, továbbra is érdekeltek a kormánnyal folytatott nyílt tárgyalásokban, ám a 12 pontban foglaltak nem tűrnek halasztást, azokról még a következő tanév kezdete előtt dönteni kell. Ha a kormány nem reagál a megkeresésükre, akkor készek a szerda reggelre kitűzött polgári engedetlenség után további nyomásgyakorló akciókat szervezni – fűzte hozzá.

A Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója hirdetett polgári engedetlenséget szerda reggelre, egyórás időtartamra. Azt kérte, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolájuk elé, szavaztassák meg újra a platform 12 pontját, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének szeptembertől.

Miklósi László, a platform másik szóvivője közölte, 52 tagszervezetük közül 32 volt jelen az egyeztetésen, amelyen megállapodtak abban, hogy támogatják a Tanítanék mozgalom akcióját. Kiemelte, bíznak abban, hogy nem lesz szükség újabb megmozdulásra, valamint elmondta azt is, nem számítanak retorzióra a polgári engedetlenség miatt.

A tárgyalást sürgősen meg kell kezdeni a többi között azért, mert április elsején kezdődik a tankönyvrendelési időszak az iskolákban, így mielőbb meg kellene teremteni a szabad tankönyvválasztás lehetőségét – fogalmazott.

Ercse Kriszta azt mondta, tudomásuk szerint eddig mintegy 250 iskola csatlakozott a szerdai akcióhoz. Hozzátette, az ülésen döntöttek arról is, hogy a platform felhatalmazza a stratégiai kérdésekkel foglalkozó munkacsoportját egy, a nyílt oktatáspolitika alkotásáról és a társadalmi egyeztetés módjáról szóló javaslat elkészítésére. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik