Belföld

Szexuális visszaélést követett el a pannonhalmi szerzetestanár

pannonhalma (Array)
pannonhalma (Array)
Az ügyről maga a bencés gimnázium számolt be. Büntetőeljárást már nem lehetett lefolytatni, de az egyház vezeklő büntetést szabott ki az elkövetőre.

Újabb szexuális zaklatási ügyre derült fény a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, a részleteket maga az intézmény ismertette sajtótájékoztatón – írja az Index.

Tavaly egy népszerű bencés szerzetes-tanárról derült ki, hogy furcsa, a diákok lelkét megviselő légkört alakított ki, amelynek zavaró érintések, közös zuhanyzások, érzelmi zsarolás is a részét képezték. Ezután kereste meg egy volt pannonhalmi diák az egyik szerzetest, és panaszt tett egykori tanára viselkedésével kapcsolatban, egy húsz évvel ezelőtti eset miatt.

A panaszbeadványban megnevezett szerzetes vállalta a felelősséget, és Várszegi Asztrik főapát kérésére önfeljelentést nyújtott be a Győri Járási Ügyészségen. Elismerte, hogy az egykori diák által leírtak valóban megtörténtek. Az ügyészség megállapította, hogy a szerzetestanár „tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel, hatalmi, befolyásolási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés” bűntettét valósította meg.

Az ügy ugyanakkor elévült, így nem volt lehetőség büntetőeljárás lefolytatására. Az egyházjog szerint azonban ezek az ügyek nem évülnek el, így egyházi bizottság kezdte meg az ügy feltárását, ezalatt újabb írásbeli bejelentés is érkezett a szerzetesre vonatkozóan.

A Hittani Kongregáció döntésének megfelelően a szerzetes visszavonult a nyilvánosságtól, vezeklő életet él a pannonhalmi Szent Adalbert Szociális Otthonhoz kapcsolódva, belső, kisegítő lelkészi feladatokat ellátva. Nyilatkozatban kért bocsánatot azoktól, akiknek „fájdalmat, zavart” okozott. A bejelentők megnyugodva vették tudomásul, hogy komolyan vették panaszukat, és vezeklő büntetést szabtak ki a szerzetesre. A bocsánatkérést elfogadták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik