Belföld

A roma származású polgármester is rábólintott az érpataki modellre

A Jobbik Sumonyba vinné Orosz Mihály Zoltán programját. A közeli, sikeresen működő Cserdi vezetője viszont úgy látja, talpveréssel nem lehet változást elérni.

Az ormánsági Sumonyban is megvalósítaná az „érpataki modellt” a Jobbik, a cigány származású polgármester beleegyezésével – írja a Magyar Nemzet. A településvezető, Orsós József azt mondta: az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor betörtek a templomba és elvitték a szintetizátort, ami azért van ott, mert nincs pénz az orgona megjavíttatására.

A szentlőrinci Jobbik-szervezet a párt Baranya megyei szervezetével közösen valósítaná meg a közösséget „építőkre” és „rombolókra” bontó, a kisebb vétségeket is szigorúan büntető programot Sumonyban. A faluban már az iskola és óvoda is bezárt, helyben szinte csak közmunka van. Az egyik helyi lakos, aki nemzeti érzelműnek vallja magát, és maga is a lopások elszenvedője, azt mondta: nem örül a Jobbiknak, mert attól tart, hogy felborul a békés együttélés. „Pénz kellene ide, nem a Jobbik” – mondta.

A közeli Cserdi független polgármestere, Bogdán László azt mondta: annak lenne ideje, hogy a polgármester nekiálljon kézzel fogható munkát és értéket teremteni. Úgy véli, új igényeket kell megteremteni a szegényekben, és törekedni arra, hogy belássák, nem csak jogok vannak, hanem kötelességek is, „amelyek nélkül nem lesz tartás bennünk”. A településvezető szerint egészen biztosan nem a Jobbik a megoldás, erővel és talpveréssel nem lesz változás, az érpataki modellről pedig azt gondolja: „ma Magyarországon nincsenek modellek, emberek vannak, akik mélyen csalódottak, és ezt kell feloldani bennük, új reménnyel és hittel, valamint személyes párbeszéddel és közös élménnyel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik