Belföld

37,5 milliárdot tart vissza Magyarországtól az EU

Már szeptemberben figyelmeztettek, de hat hónap alatt sem orvosolták a problémákat.

37,5 milliárd forintnyi, Magyarországnak járó fejlesztési forrást tart vissza az Európai Unió különböző szabálytalanságok miatt – közölte egy neve elhallgatását kérő uniós forrása az MTI-vel. Korábban a 444 írt arról, hogy az erről szóló határozat felkerült az Európai Bizottság honlapjára.

A döntést március 23-án hozták meg. Az Európai Bizottság még tavaly szeptemberben értesítette hazánkat arról, hogy megszakítja a programmal kapcsolatos kifizetéseket, mert az ellenőrzés során szabálytalanságokat találtak a program irányítása körül és az ellenőrzési rendszerben. Erről és a szükséges szabályozások bevezetéséről a bizottság levelet küldött Magyarországnak.

Magyarország a szabálytalanságokat nem orvosolta a rendelkezésére álló hat hónap alatt, aminek az lett a következménye, hogy a bizottság szerdán felfüggesztette a kifizetéseket. Az MTI forrása szerint az első, figyelmeztető lépést követően még könnyebb lett volna újraindítani a folyamatban lévő programok támogatását, mint most, a második lépést, vagyis a kifizetések felfüggesztését követően. Most ugyanis szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá az érintett programot, aminek akár olyan következménye is lehet, hogy a támogatás egy részét vagy akár egészét is vissza kell fizetni az EU-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik