Belföld

„Semmi különös” – Március 25-én startol a Magyar Sajtófotó Kiállítás 2016

Ismét Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban nyílik meg a 2016-os Magyar Sajtófotó Kiállítás, melynek egyik díjazott sorozata a „Semmi különös” címet viseli, ez pedig az idei fő tematika ars poeticája is lehetne, hiszen az alkotó munkái a társadalom peremén létüket tengető emberekről szólnak.
Mert sajnos „nincs ebben semmi különös”…

A 34. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes alkotásainak legtöbbjét az elmúlt év egész Európa jelenét meghatározó vándorlásai, a migrációs hullám, a háborúk és a rengeteg kérdőjel ihlette.

2015 ugyanis oly mértékben hozott újat a migrációs hullám megindulásával, hogy annak mind közvetlen eseményei, mind közvetett hatásai megmásíthatatlan változásokat indukáltak, s e folyamatnak 2016 elején is legfeljebb tehetetlen szemlélői lehetünk.

Menekültválság mint sajtófotó-kategória

A Magyar Sajtófotó Kiállítás 2016 abból a szempontból mindenképpen újat hoz a korábbi évek tárlataihoz képest, hogy a szervezők külföldi mintára beiktattak egy – az említett témakör megfelelő tematizálásának céljából – külön kategóriát is Menekültválság címmel.

A cél azonban ezúttal is ugyanaz, mint minden évben: a lehető legtöbb perspektívából, a fotós szemével bemutatni mindazt, amit mi magunk is ismerünk többé-kevésbé, hallunk róla, olvassuk a kapcsolód cikkeket, s nézzük, hallgatjuk a híradásokat, de sokszor, mint abszolút kívülállók, nem érzékelhetjük mindezt esszenciálisan.

Ellentétben a sajtófotósokkal, akik sokszor életük kockáztatásával is ott vannak a világban mindenütt, ahol történik valami fontos.

Semmi különös? Nos, 2015-ben szinte minden hétre jutott valami, melyről legkevésbé sem juthatott eszünkbe ez a szókapcsolat, talán még annak ellenére sem, hogy az ember idővel hajlamos csupán legyinteni egyet.

Magyar Sajtófotó Kiállítás, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. 2016. 03.25-05.14.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik