Belföld

Kártérítést kérnek az aktivisták a betiltott Orbán-tüntetés miatt, Strasbourgig is elmennének

orbán viktor várkert (orbán viktor, )
orbán viktor várkert (orbán viktor, )

Idén engedélyezték a tüntetést a Várkert Bazárnál az Orbán-évértékelő alatt, tavaly ugyanezt azonban nem engedte a rendőrség. A Magyar Helsinki Bizottságtól Kádár András Kristóf, a demonstráció szervezőit képviselő ügyvéd a hvg.hu-nak elmondta: akár a nemzetközi bíróságig is elmennek kártérítési perükkel.

Takács Borbála és Takács Flóra, a MostMi nevű civil szerveződés két aktivistája 2015 tavaszán jelentette be: tüntetést szerveznének az Orbán-érvértékelővel párhuzamosan a Várkert Bazárhoz. A rendőrség érdemi vizsgálat nélkül utasította el a bejelentést, arra hivatkozva, hogy a Lánchíd utcának a Clark Ádám tér és az Öntőház utca közti szakaszára már korábban bejelentkezett az Orbán évértékelő beszédét szervező Polgári Magyarországért Alapítvány, az ott elhelyezett közvetítőkocsik miatt nem lenne biztonságos az ezerfős tüntetés megtartása. A szervezet egy másik, a közelben lévő helyszínre is engedélyt kért, a rendőrség ezt az alternatívát is elutasította. Annak pedig nem lett volna értelme, hogy az Orbán-beszédtől jelentősen távolabb tüntessenek.

A fellebbezés után a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kimondta, hogy a rendőrség nem utasíthatta volna el érdemi vizsgálat nélkül a bejelentést, a két aktivista a polgári bírósághoz fordult kártérítésért. Kádár Kristóf szerint a rendőrség mulasztást követett el, mert egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében ilyen esetekben a rendőrségnek muszáj megvizsgálnia, hogy jogos és indokolt-e a területhasználat, ezt azonban a Polgári Magyarországért Alapítvány engedélyével kapcsolatban nem tették meg. Ez a döntés azt is kimondja, hogy a bejelentés érdemi vizsgálat nélküli elutasítása esetén nem a közigazgatási eljárásokban szokásos jogorvoslati utat kell igénybe venni, mert úgy kell venni, mintha a rendőrség tiltó határozatot hozott volna. Ha pedig tiltásnak minősül, akkor a bíróságnak a gyülekezési jogról szóló törvény alapján kell vizsgálni a rendőrség döntését és gyorsított eljárásban elbírálni az ügyet. Kádár szerint a rendőrség nem fogadta el az AB állásfoglalását, ezért a szervezőknek azt a tájékoztatást adták, hogy közigazgatási hatósági eljárás keretében fellebbezhetnek a végzés ellen, ami azt jelenti, hogy akár évekig is elhúzódhat a pereskedés.

Rendőrség: tüntethettek volna!

A rendőrség álláspontja szerint azonban a szervezők megtarthatták volna a tüntetést, hiszen nem tiltották be azt. A Helsinki Bizottság munkatársa szerint a rendőrségi végzés ugyan nem tiltott, de közvetetten korlátozta az állampolgárokat abban, hogy szabadon gyakorolhassák a gyülekezési jogot. Ezt a nemzetközi gyakorlatban “fagyasztó hatásnak” nevezik, vagyis az ehhez hasonló döntések eltántorítják az állampolgárokat jogaik gyakorlásától.

A cikk szerint a  keresetet azzal utasította el a bíró, hogy a közterület-használati engedélyen alapuló igénybejelentés elsőbbséget élvezett a gyülekezési jog gyakorlására irányuló bejelentéssel szemben. A pénteki ítélet szerint a rendőrség emiatt nem járt el jogellenesen.A portálnak az ítélethirdetés után Kádár Kristóf azt mondta: fellebbeznek és ha kell, Strasbourgig is elmennek.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik