Belföld

Antenna Hungária, visszadátumozás – Kikerülheti az MTVA a közbeszerzéseket

mtva magyar televízió (Array)
mtva magyar televízió (Array)

A Mérték Médiaelemző Központnak szúrt szemet, hogy a 2014 óta állami tulajdonban lévő Antenna Hungária (AH) felvásárolta a Liga TV Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. mobil közvetítési üzletágát, ami már csak azért is érdekes, mert a műsorterjesztő AH a műsorok felvételével, közvetítésével foglalkozó vállalkozást vásárolt meg. A Mérték elemzése emlékeztet: a médiatörvény szerint az MTVA nem minősül audiovizuális vagy rádiós médiaszolgáltatónak (az a Duna Médiaszolgáltató Zrt.), így nem mentesül a közbeszerzések alól. A cikk szerint ezzel „a saját csapdájába esett a médiapolitika” és alighanem

most mindenféle kerülőutakat kell találni a közmédiában a közbeszerzési törvény kicselezésére, és ennek egyik megoldása lehet, ha egy olyan állami vállalat tulajdonába kerül néhány fontos beszállító, ahol nagyvonalúan eltekintenek a közbeszerzéstől.

Gubanc gubanc hátán

A Mérték közérdekű adatigényléssel fordult az MTVA-hoz és az Antenna Hungáriához. Az MTVA válasza szerint valamivel több mint két év alatt összesen 13 szerződést kötöttek a Liga TV Kft.-vel, 2014-ben közel 66 millió forint, 2015-ben mindössze 9,5 millió forint értékben. Két szerződés esetében pedig nagyon úgy néz ki, hogy visszadátumozásról lehet szó. Az egyik Ákos pécsi koncertjéről szólt, amelyre december 6-7-én került sor, a szerződés dátuma azonban 2014. február 12. A másik a Női Kézilabda EB győri mérkőzéseit érintette: az esemény, a technikai munkálatokat is beleértve 2014. december 6. és 12. között zajlott, a szerződést december 22-én írták alá.

Az Antenna Hungária üzletit titokra hivatkozva megtagadta a Liga TV-vel kötött Üzletág Adásvételi Szerződés kiadását. A Mérték azonban egy korábbi cikkben érdekes tulajdonosi szerkezetre bukkant: a kilencvenes években ismertté vált “szaknévsoros” Bodnár György mellett a mostanában mindenhol felbukkanó Andy Vajna is kapcsolatba hozható a céggel. (Andy Vajna sajtóirodája cikkünk megjelenése után azt jelezte, hogy a Liga TV nem tartozik Andy Vajna vagy vállalkozásai érdekeltségi körébe, egyik vállalkozása se tulajdonos a vállalatban.)

Az 50 millió forint értékű beszerzések listájára sem kapott kielégítő választ az Antenna Hungáriától, így a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultak. További érdekesség, hogy az Antenna Hungária nem szerepel a Közbeszerzési Adatbázisban ajánlatkérőként. A Mérték cikkében meg is jegyzi: hiába államosították 2014-ben az AH-t, mintha mi sem történt volna, a cég nem tekinti magára nézve kötelezőnek a közbeszerzési törvény előírásait. Az anomália miatt a Közbeszerzési Hatósághoz fordultak, amely azóta megkereste az üggyel kapcsolatban az AH-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik