Belföld

Illés török mintára zöld forradalomról álmodik

A csütörtöki rendőrrel sipítozás után Illés Zoltán végre megszólalt, és elmondta, miért hasonlít nagyon egy 2013-as török tüntetéssorozathoz a mostani városligeti tiltakozás.

Idén egyre több videófelvétel válik már születése pillanatában legendássá, így történt csütörtökön is, amikor üvöltve hörgött egymásra egy túlpörgő rendőr és Illés “Igenénsüketvagyok” Zoltán, egykori környezetvédelmi államtitkár. Illés más környezetvédőkkel együtt a városliget tarvágása ellen tiltakozott, a lekerített területet védték rendőrök, ekkor került sor a konfrontációra.

A lényeg, hogy Illés végre megszólalt. Azt mondta a 444-nek, hogy a Városliget Zrt.-nek volt engedélye a fakivágásra és azt a fellebbezés ellenére jogosan tehették, ráadásul most félő, hogy a területet magánterületté nyilvánítja az illetékes kerület önkormányzata. Ha ez megtörténne, csak birtokháborítással lehetne bejutni, ezért a civilek most riadóláncot szerveznek. És itt jön Illés nagy mondata, miszerint

a Városliget fáinak megvédéséből olyan szimbolikus ügy is kinőhet, mint az isztambuli Gezi parké volt.

2013-ban egy kis park beépítése ellen tiltakoztak tüntetők, akiket szétvertek a rendőrök és ez kis híján forradalomba csapott át. Mivel a további tüntetéseket is véresen és eredményesen verte le a karhatalom, és Recep Tayyip Erdogan diktatúrája is megszilárdult, csak remélhető, hogy Illés jóslata nem válik be.

Az üvöltözős jelenetről azt mondta, garázdaság miatt hívták ki rá a rendőröket, mert elkezdte leszedni a fekete fóliát a kapuról. Hiába mondta a helyszínen, hogy feljelentést tesz a visongó rendőr ellen, végül elállt ettől, mert nem akarja, hogy meghurcolják a rendőrt. A BRFK azonban azt írta a lapnak, megteszik a szükséges intézkedést:

a rendőri intézkedés során a rendőr által tanúsított magatartás és kommunikáció nem felel meg a követelményeknek és az elvárt intézkedési kultúrának.
Az esettel összefüggésben a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitányság vezetője hatáskörében megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik