Belföld

Minden felelősséget a sofőrökre háríthat az Uber

Minden büntetést és adót, amelyet szabálysértés miatt rónak ki az Uberre, a sofőr fizethet ki – legalábbis aszerint a az együttműködést szabályozó szerződés szerint, ami a Népszabadság birtokába került. A napilap csütörtöki számában arról ír, hogy mindenki, aki alkalmi vagy rendszeres Uber-sofőrként munkába áll, aláír egy ilyen szerződést a Raiser Operations B.V. nevű holland céggel. Értelmezésük szerint ezzel az Uber mentesíti magát a felelősség alól minden olyan esetben, amikor a céget megbüntetik a hatóságok vagy egy harmadik fél kártérítési igényt nyújt be. Az Uber szerint azonban szó sincs arról, hogy hogy az említett terheket az autós partnernek kellene állnia. A cég válasza szerint az Uber és az autós két egymástól független jogi személy, ha az autós partnernek vitája támad a hatóságokkal, mindenben támogatják. A szerződés meghökkentő mondata így hangzik:

Ön kártalanítja, megvédi és mentesíti a felelősség alól a vállalatot és leányvállalatait, valamint azok tisztségviselőit, igazgatóit és alkalmazottait, bármely és minden felelősség, kár, kiadás, pénzbírság és adó tekintetében, amely az ön szabálysértése, vagy külső fél által benyújtott követelés, amely az ön által elvégzett szállítási szolgáltatásokkal kapcsolatos.

A Népszabadság további érdekességekre bukkant a szerződésben: az alkalmazás által megajánlott viteldíj például inkább csak egy ajánlat, összege alacsonyabb is lehet, magasabb persze nem. Szintén érdekes, hogy az Uber nem szerepel félként, mikor az autós elviszi az utast A-ból B-be, a cég csak a felületet biztosítja ehhez, bár a viteldíj 20-25 százalékát ők vonják le az összegből. A biztosítások körüli felelősség is a sofőrt terheli: bár a szerződésben ki van kötve, hogy az autósnak rendelkeznie kell olyan felelősségbiztosítással, ami megfelelő fedezetet nyújt, a cég azonban nem befolyásolja, hogy a sofőr milyen konstrukciót választ. Az Ubernek nincs kötelezettsége  a biztosítás terén, a cég azonban a lap kérdésére közölte: utasaikra a saját globális biztosításuk vonatkozik, ezért nem szerepel az a szerződésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik