Belföld
Brüsszel, 2016. február 18.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és brit partnere, David Cameron az EU-tagországok állam- és kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozójának kezdetén Brüsszelben 2016. február 18-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Orbán bátorsága kontra a pedagógusoké

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 03. 13. 10:40

736 nappal a miniszterelnök illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után Ujhelyi István újabb nyílt levélben figyelmeztet a rezsim bűneire.
Korábban a témában:

Az MSZP alelnöke most a magyar kormányfő bátorságát elemzi annak kapcsán, hogy Orbán Viktor egyre többet, egyre tudatosabban használja az utóbbi időben ezt a szót, “nyilván mert ezt írja elő neki a kommunikációs mágus.” Az EP-képviselő ugyanakkor úgy véli, a kormányfő nem teljesen érti, mi is az a „bátorság”, hiába érvelt már nem egyszer azzal, hogy a magyar nép mindig a bátrak közé tartozott, szembeszegült tatárral, törökkel, némettel, szovjettel, bármilyen elnyomó zsarnokkal, ha kellett. Ujhelyi idézi is Orbánt.

Megértettük, hogy két dolgot nem bocsát meg a történelem: a gyengeséget és a gyávaságot. Olyan időket élünk, mikor a gyengéknek és gyáváknak nem osztanak lapot.

A kormányfő azonban – szerinte – olyankor is használja a kifejezést, amikor annak a legkevésbé sincs helye. Néhány éve az emberi jogokat és a sajtószabadságot sajátosan értelmező Recep Tayyip Erdogan méltatásakor fogalmazott úgy:„mindannyian olyan bátrak szeretnénk lenni”, mint a török államfő, legutóbb pedig a százezrével külföldre menekült magyar fiatalokat nevezte bátraknak, mondván, a „legmozgékonyabb, legbátrabb fiatalokat” nem is lehet megakadályozni abban, hogy elvándoroljanak.

Azon most tegyük túl magunkat, hogy mindenki más, aki Magyarországon marad, ezen orbáni értelmezés szerint gyáva. A magyar kormányfő viszont ezzel azokat a százezreket minősíti cinikusan, akik nagyrészt az ő politikája miatt hagyták el az országot. Valóban komoly bátorság kell ahhoz, hogy valaki egy tőle idegen környezetben kezdjen új életet, de bátor kalandvágynak beállítani a sokszor családokat megroppantó szociális kényszert, több mint gusztustalan.

Ujhelyi István szerint közben Orbán Viktor inkább gyávaságáról tesz tanúbizonyságot.

Lehet hanyagul zsebre dugott kézzel sétálni, ha közben kopaszok lökik félre a népszavazási kérdéseket, ha megfelelési kényszeres sajtófőnökök állják útját a kérdezőknek, ha csak a kézből etetett médiának mer nyilatkozni, ha csak zártkörű rajongói klubokban vagy lengyel honból importált bérünneplők előtt mer szónokolni vagy ha kommandósok zárják a háza körüli utcákat, nehogy szembejöjjön a magyar valóság. Nehogy egy óvatlan pillanatban megzavarják a bátor kormányfőt a tények.

Az MSZP alelnöke szerint a miniszterelnökkel ellentétben igazán bátran például a pedagógusok, akik a kormányzati fenyegetés, az állami média hazugságai, zaklatásai, a megtorlástól való félelem ellenére is kiállnak igazuk mellett, hallatják a hangjukat. Szerinte a kormány, mivel azt hirdeti március 15-én, hogy „tiszteletet a bátraknak!”, akár tiszteletet is mutathat a bátor pedagógusoknak. Ujhelyi 83. nyílt levelében azt ígéri, európai demokrataként a jövőben is addig kongatja a harangokat, amíg szükség van rá.

 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.