Belföld
Brüsszel, 2016. február 18.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és brit partnere, David Cameron az EU-tagországok állam- és kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozójának kezdetén Brüsszelben 2016. február 18-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Orbán bátorsága kontra a pedagógusoké

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 03. 13. 10:40

736 nappal a miniszterelnök illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után Ujhelyi István újabb nyílt levélben figyelmeztet a rezsim bűneire.
Korábban a témában:

Az MSZP alelnöke most a magyar kormányfő bátorságát elemzi annak kapcsán, hogy Orbán Viktor egyre többet, egyre tudatosabban használja az utóbbi időben ezt a szót, “nyilván mert ezt írja elő neki a kommunikációs mágus.” Az EP-képviselő ugyanakkor úgy véli, a kormányfő nem teljesen érti, mi is az a „bátorság”, hiába érvelt már nem egyszer azzal, hogy a magyar nép mindig a bátrak közé tartozott, szembeszegült tatárral, törökkel, némettel, szovjettel, bármilyen elnyomó zsarnokkal, ha kellett. Ujhelyi idézi is Orbánt.

Megértettük, hogy két dolgot nem bocsát meg a történelem: a gyengeséget és a gyávaságot. Olyan időket élünk, mikor a gyengéknek és gyáváknak nem osztanak lapot.

A kormányfő azonban – szerinte – olyankor is használja a kifejezést, amikor annak a legkevésbé sincs helye. Néhány éve az emberi jogokat és a sajtószabadságot sajátosan értelmező Recep Tayyip Erdogan méltatásakor fogalmazott úgy:„mindannyian olyan bátrak szeretnénk lenni”, mint a török államfő, legutóbb pedig a százezrével külföldre menekült magyar fiatalokat nevezte bátraknak, mondván, a „legmozgékonyabb, legbátrabb fiatalokat” nem is lehet megakadályozni abban, hogy elvándoroljanak.

Azon most tegyük túl magunkat, hogy mindenki más, aki Magyarországon marad, ezen orbáni értelmezés szerint gyáva. A magyar kormányfő viszont ezzel azokat a százezreket minősíti cinikusan, akik nagyrészt az ő politikája miatt hagyták el az országot. Valóban komoly bátorság kell ahhoz, hogy valaki egy tőle idegen környezetben kezdjen új életet, de bátor kalandvágynak beállítani a sokszor családokat megroppantó szociális kényszert, több mint gusztustalan.

Ujhelyi István szerint közben Orbán Viktor inkább gyávaságáról tesz tanúbizonyságot.

Lehet hanyagul zsebre dugott kézzel sétálni, ha közben kopaszok lökik félre a népszavazási kérdéseket, ha megfelelési kényszeres sajtófőnökök állják útját a kérdezőknek, ha csak a kézből etetett médiának mer nyilatkozni, ha csak zártkörű rajongói klubokban vagy lengyel honból importált bérünneplők előtt mer szónokolni vagy ha kommandósok zárják a háza körüli utcákat, nehogy szembejöjjön a magyar valóság. Nehogy egy óvatlan pillanatban megzavarják a bátor kormányfőt a tények.

Az MSZP alelnöke szerint a miniszterelnökkel ellentétben igazán bátran például a pedagógusok, akik a kormányzati fenyegetés, az állami média hazugságai, zaklatásai, a megtorlástól való félelem ellenére is kiállnak igazuk mellett, hallatják a hangjukat. Szerinte a kormány, mivel azt hirdeti március 15-én, hogy „tiszteletet a bátraknak!”, akár tiszteletet is mutathat a bátor pedagógusoknak. Ujhelyi 83. nyílt levelében azt ígéri, európai demokrataként a jövőben is addig kongatja a harangokat, amíg szükség van rá.

 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.