Belföld
poor, sad little child girl sitting against the concrete wall

A gyermeket nemcsak a család, hanem a rendszer is bántalmazza

24.hu
24.hu

2016. 03. 12. 10:22

Minden tizedik gyermeket bántalmaznak, és ez csak a hivatalos adat. A valóság ennél azonban sokkal rosszabb képet mutat.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyermekjóléti szolgálatok a magyar gyermekek körülbelül tíz százalékát tartják nyilván veszélyeztetettként. Ezt azt jelenti, hogy 7-8000 olyan kiskorút ismer az ellátórendszer, akit fizikailag bántalmaznak, azonban a meghatározás pontatlansága és az adatgyűjtés esetlegessége miatt ezeket az adatokat alábecsültnek tekinthetjük, mondta érdeklődésünkre az UNICEF.

Az adatokról azt követően érdeklődtünk, hogy a napokban kiderült: az ombudsman elmarasztalta az illetékes gyermekjóléti szolgálatot és a gyámhatóságot, amikor az óvodából és az iskolából érkező jelzések ellenére sem vett védelembe egy családja által bántalmazott és terrorban tartott kisfiút, és nem tett feljelentést a szülők ellen.

Az esetről Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottsági Alapítvány gyermekjogi igazgatója a 24.hu-nak azt mondta, a gyermeket nemcsak a család, hanem a rendszer is bántalmazta.

A szakértő úgy véli, fontos és szükséges lenne, hogy a gyerekekkel foglalkozó szakemberek egységes iránymutatás és módszertan alapján végre képzést kapjanak a gyermekbántalmazás jeleinek felismeréséről, a szükséges intézkedések megtételének folyamatáról, a jelzési kötelezettségről és a megelőzésről.

Az, hogy az illetékes gyermekvédelmi szervezetek egyáltalán nem, vagy késve reagálnak, nem egyedi eset. 2013-ban Agárdon egy 18 hónapos gyermeket éheztettek halálra a szülők, a per során foglalkoztatás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésért a háziorvost is elmarasztalták.

Egy szigetszentmiklósi családban szintén évekig bántalmazták a gyermekeket úgy, hogy a hatóságok már 2005-ben elrendelték a kiskorúak védelmét, de végül csak 2012-ben emelték ki őket a családból. Igaz, ott a korábbi gyanú, miszerint szexuálisan is zaklatták a gyerekeket, nem bizonyosodott be, veszélyeztetés miatt ítélték el a szülőket.

Fülöp Andrea

Kiemelt képünk illusztráció, Thinkstock

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.