Belföld

Titkolózik a TEK a Múzeum körút március 15-i lezárásáról

Az ünnepelni vágyóknak nem sok hasznos információt ad a március 15-i ünnepségről a TEK személy- és létesítménybiztosítási intézkedése, és még a lezárt területet sem jelölték meg pontosan – írja az Átlátszó blog.

A miniszterelnök védelméért felelős Terrorelhárítás Központ (TEK) a Nemzeti Múzeumhoz meghirdetett március 15-i ünnepségre személy- és létesítménybiztonsági intézkedést hozott. Ennek értelmében a rendőrség korlátozhatja az adott útvonal vagy közterület forgalmát, sőt, az ott tartózkodókat távozásra is kötelezheti.

Az Átlátszónak nyilatkozó volt rendőri vezető szerint a TEK főigazgatója, Hajdu János a korlátozás mértékét és terjedelmét sem határozta meg, ráadásul arról sincs szó, hogy az intézkedésekre automatikusan sor fog kerülni. A portál szerint ez így félreérthető az ünneplésen részt venni tervező állampolgárok számára, az intézkedés ugyanis arról nem szól, hogyan lehet elkerülni a lezárt területeket, hogy hol lehet bejutni a Nemzeti Múzeum elé, és az is a helyszínen fog kiderülni, hogy ásványvizet, esernyőt, zászlórudat és hasonlókat be lehet-e vinni.

Az sem egyértelmű, hogy a Múzeum körút mely része lesz lezárva: a leírás ugyanis csak a helyszín VIII. kerületi részét említi, az V. kerületit nem, ez azonban nem életszerű. Sőt, a környező utcák sem szerepelnek a leírásban,

így szigorúan nézve a kormányfő csak helikopterrel tud megérkezni a Múzeumhoz.

Erre azért várhatóan nem lesz szükség: a TEK parancsnoka a lezárásokat ugyanis bármikor feloldhatja és újra elrendelheti az érintett időszakban, akár szóban is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik