Belföld

Évtizedekre tönkretették a roma gyerekek esélyeit Hevesben

24.hu
24.hu

2016. 03. 10. 18:24

A minisztériumot és a Kliket is elmarasztalták a Heves megyei szegregáció miatt indított perben.

Heves megyében tömegesen minősítenek ok nélkül fogyatékosnak romákat, a szegregáció legsúlyosabb formája miatt a bíróság az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Kliket is elmarasztalta – tudósított honlapján az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány.

Az Egri Törvényszék csütörtöki jogerős ítéletében kimondta, hogy a minisztérium és jogelődjei is felelősek abban, hogy Hevesben a roma gyerekek tömegével kerültek és kerülnek indokolatlanul olyan speciális intézményekbe és osztályokba, melyeket fogyatékkal élők számára tartanak fenn. A minisztérium a gyerekek pszichológiai vizsgálata során nem ellenőrizte azt sem, hogy megfelelő eljárással vizsgálják-e a gyermekek értelmi képességeit. Akkor sem adtak utasítást a rendszer felülvizsgálatára, amikor bizonyítékokat tártak fel a torz mérési eredményekről.

A bíróság elmarasztalta a vizsgálatokat végző szakértői bizottság fenntartóját, a Klik-et, valamint a Heves Megyei Szakértői Bizottságot is, és a jogsértés abbahagyására kötelezték őket.

A pert még 2010-ben indította az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és az Európai Roma Jogok Központja, mert egy 2003-as felmérés szerint a megyében 98%-ban roma gyerekek kerültek a speciális iskolákba és osztályokba.

Az ítéletből az következik, hogy a mulasztások nyomán több száz gyermek kaphatott téves minősítést, és ennek folyományaként kikerült a normál tantervű oktatásból. A következmények évtizedekre meghatározták életüket: alacsonyabb elvárások mellett csökkentett tananyagot tanultak, így elzárták őket az érettségit adó oktatástól és a sikeres munkaerő-piaci érvényesüléstől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.