Belföld

Elmeszakértő döntésén múlik Bene László sorsa

Egy pszichiáter szakértő dönt arról, hogy kiengedik-e magyar sorozatgyilkost vagy legközelebb egy év múlva kérvényezheti ismét feltételes szabadulását – írta meg a Bors keddi számában. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, első fokon a Szegedi Törvényszék feltételesen szabadlábra helyezte volna a négy ember meggyilkolása miatt 22 évet a rácsok mögött töltő Bene Lászlót, másodfokon azonban hatályon kívül helyezték ezt az ítéletet és új eljárást rendeltek el.

A férfi ügyvédje, Soltészné dr. Nagy Katalin a Borsnak elmondta: példátlannak tartja, hogy a sajtóból kellett megtudnia az ítéletet. Korábbi sajtóinformációk szerint a másodfokon eljáró bíró Bene a sajtóban tett nyilatkozatait is figyelembe vette. Annyi azonban biztos, hogy pszichiátriai szakvélemény nem állt a bíró rendelkezésére,a másodfokú döntés  többek között ezért is tartotta megalapozatlannak az első fokon született ítéletet, így az első fokon eljáró bíróságot szakvélemény beszerzésére kötelezte.

Dr. Kamarás Péter független jogász a napilapnak elmondta: az elítéltet ilyenkor szakértő vizsgálja meg, a pszichiáter személyesen, cellájában keresi fel az érintettet. Így készül el a szakvélemény, amelynek választ kell adnia a bíróság által feltett kérdésekre. A másodfokon eljáró bíróság Bene esetében arra kíváncsi, hogy az elítélt kész-e arra, hogy szabadulása után törvénytisztelő életmódot folytasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik