Belföld

Hazudott az államtitkár: tizedannyi adatigénylési pert sem indítottak a posta ellen, mint állította

Németh Lászlóné szoknyában (németh lászlóné, )
Németh Lászlóné szoknyában (németh lászlóné, )

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának február 25-i ülésén Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára azt állította: hatvan ügy van folyamatban adatkérési és ezzel kapcsolatos perek formájában a Magyar Posta ellen. Németh Lászlóné így próbált a postatörvény módosítása ellen érvelni. A Magyar Nemzet azonban a Fővárosi Törvényszékhez fordult és kiderítette, hogy hatvan helyett mindössze hat ilyen eljárás indult 2015-ben és idén, jelenleg pedig öt van folyamatban – derül ki a napilap hétfői számából.

A postatörvény módosításáról múlt héten szavazott a parlament, miután három fideszes képviselő olyan jogszabály-módosítást terjesztett elő, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a 75 százalékban állami tulajdonban lévő Magyar Posta költéseivel kapcsolatos közérdekű-adatigényléseket. Az elfogadott javaslat szerint az egyetemes postai szolgáltatásra vonatkozó adaton kívül nem ismerhető meg az egyetemes postai szolgáltató és az általa – a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény szerint közvetlenül vagy közvetve – irányított vállalkozás üzleti tevékenységével kapcsolatos azon adat, amelynek más által történő megismerése az ő vagy az általa irányított vállalkozás üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet jelentene.

PONTOSÍTÁS!

A hír megjelenése után a Miniszterelnökség jelezte: Németh Lászlóné tehát nem állította, hogy 60 adatigénylési per van a Magyar Postával szemben.

A kért pontosítás tehát így hangzik:

A Magyar Nemzet többek között valótlanul állítja, hogy Németh Lászlóné államtitkár az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának 2016. február 25-én megtartott ülésén azt mondta, hogy közérdekű adatigénylés miatt 60 per van folyamatban a Magyar Postával szemben. A valóság ezzel szemben az, hogy Németh Lászlóné arról beszélt, hogy 60 bírósági per van folyamatban a Magyar Posta ellen, amelyek között olyan közadatigénylésre vonatkozó perek is vannak, mint a Tóth Bertalan féle kereset.

Németh Lászlóné mindezt azért mondta, mert bizottsági felszólalása időpontjában, a Magyar Postától kapott információk alapján az állami postaszolgáltatónak összesen 64 darab peres eljárása volt, amelyből 7 darab volt közadat-per. A mondat a hivatalos jegyzőkönyv tanúsága szerint a következőképpen hangzott el:

Szeretném jelezni – mert ezt követően bekértem az információkat a Postától –, hogy ebben a pillanatban hatvan ügy van folyamatban, ezek közé tartozik természetesen a Tóth képviselő úr által benyújtott is.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik