Belföld

Orbán: két férfi találkozott, hogy megbeszéljék a véleményüket egy nőről

Még mielőtt találkoztak volna és bármiről megegyezhettek volna, voltak, akik megírták, mit fognak csinálni. Orbán tisztáz. A cél nem az volt, hogy Orbán és Horst Seehofer bajor miniszterelnök gyengítsék Merkel kancellárt. Ők egy erős német kormányban érdekeltek.

Erős német kormányban és kancellárban vagyunk érdekeltek.

Éppen ezért nem is kíván részt venni a német választási kampányban. De az európai politikába belefolyik.

Az okos magyar mindig Münchenen keresztül megy Berlinbe, fontos a bajor kapcsolat.

A kormányfő szerint a szerelem nagy dolog, amikor az első magyar királynak bajor felesége lett, az többet jelentett a szerelemnél Orbán szerint. A bajor-magyar kapcsolatok pedig azóta fontosak.

Megértéssel megérteni

A bajoroknak egyetlen rossz hangja nem volt akkor, amikor a „menekültek ránk rúgták az ajtót”, ők nem kritizálták a magyar megoldást.

Megértéssel próbálták megérteni a magyarokat.

Itt jött egy kis technikai szünet, ugyanis Orbán nem beszél németül, a tolmácsot meg nem lehetett hallani, ezért jött Balog emberminiszter, ő tolmácsolna Horst Seehofernek, de nem volt rá szükség.

Majd rátértek a számokra, mennyire fontos partnerek ők nekünk.

Baráti kapcsolatok

A bajor miniszterelnök is arról beszél, hogy jó a kapcsolat, baráti, kifejezte tiszteletét Orbánnak. A személyes találkozónak is örül, ápolni kell a kapcsolatot. Beszéltek több jövőbeni projektről is, de többet nem mondott.

Seehofer meghívta Orbánt Ingolstadtba, mert a bajorok támogatják Orbánt és törekvéseit.

Az m1 kérdez, milyen előrelépésre számít az EU-csúcson. A törökökkel törekedni kell a megállapodásra Orbán szerint, de ha kell, a magyaroknak egyedül kell megvédeniük a határokat.

A Reuters is kérdez, a bajor miniszterelnöktől. Vajon Merkel képes lesz épkézláb megállapodást összehozni a törökökkel? Seehofer nem tudja, de sok sikert kíván a kancellárnak. A cél, hogy azokat a menekülteket vissza tudják fordítani, akik nem kapnak menedékjogot.

Orbánnak azt a kérdést tették fel, hogy valamit csillapodott-e a menekültekkel szembeni politikája attól, hogy találkozott Seehoferrel. A magyar miniszterelnök szerint Európában két klub van: akik betartják a szerződéseket, és akik nem, utóbbiakhoz nemcsak a menekültválságot, de az euró körüli tárgyalásokat is felhozta. Szerinte, ha Európa nem tartja be a szerződéseket, akkor azzal a saját sírját ássa meg.

Orbán szerint a találkozó arról szólt,

hogy két férfi találkozott, hogy megbeszéljék a véleményüket egy nőről. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik