Belföld
Lázár János sajtótájékoztatója

A kormány nem tud semmit a közigazgatás centralizálásáról, de ha egyszer mégis lenne ilyen, nagyon jól járnának

24.hu
24.hu

2016. 03. 02. 10:29

Tízezer ember maradna állás nélkül, ha a kormány centralizálná a közigazgatást, írja a nol.hu. Lázár János legutóbb még tagadta, hogy a kormány átalakítaná az önkormányzati rendszert. Pedig állítólag náluk van a “Hatékony helyi közigazgatás” című stratégiai elemzés készítőinek dokumentuma, aminek viszont a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem ismeri a tartalmát.

Nemcsak ők, hanem a Belügyminisztérium sem tud semmit a 12 oldalas iratról, pedig több mint valószínű, hogy ez valóban létezik. Különben nem okozott volna ekkora felháborodást a polgármeseterek körében.

A irat készítői úgy látják, az önkormányzatok azért nem tudnak hatékonyan működni, mert a települési hivatalok sokféle megoldást alakítottak ki, aminek eredménye “óriási eladósodottság, korrupció, átláthatatlan, nem hatékony működés lett”. Erre lenne a megoldás a “szabványosítás, a kontroll és a centralizálás”. A terv szerint központokat kellene létrehozni, ahol a feladatok koncentráltan elvégezhetők.

A dokumentumban a Klikre úgy tekintenek, mint egy próba a közigazgatás átalakítására, aminek azonban kudarcait kicsit mintha félreértelmeznék. Úgy látják, a fokozatosság elve szerint kell végrehajtani a centralizálást. A helyi hatóságok ezt nem szeretnék, de az nem biztos, hogy lesz beleszólásuk a végső döntésnél. Azért sem lenne logikus egy ilyen határozat, mert az 1100 milliárd forintot meghaladó adósságot háromszáz önkormányzat halmozta fel.

A “Hatékony helyi közigazgatás” című stratégiai elemzés néhány kérdésre egészen egyértelmű választ ad. A rendszer bevezetésének egyik haszonélvezője a kormány lenne, amely minden település minden költését láthatná, ellenőrizhetné, és akár a helyiek tudta nélkül is gyűjthetne adatokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.