Belföld

Szovjet lőszer miatt nem ebédelhettek otthon a pestiek

A XVII. kerület pár utcáját világháborús lőszerek miatt kellett kiüríteni. Mindenki hazamehetett, mutatjuk a repeszlőszereket.

Visszatérhettek otthonaikba szombaton délután annak a tizennégy XVII. kerületi családi háznak a lakói, akiknek délelőtt egy építkezésen talált szovjet lőszerek és 80 kilogrammnyi lőpor miatt kellett elhagyniuk otthonaikat.

Bátyi Edina, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje az MTI-nek elmondta, az előzetes információkkal szemben a Perec utcában nem csatornaépítésen, hanem egy építkezésen, a felszíntől mindössze 40 centiméterre találtak három 76 milliméteres és nyolc 45 milliméteres repeszlőszert. Előkerült még 80 kilogramm, vagyis mintegy hét zsáknyi lőpor, továbbá fél kilogramm vegyes gyalogsági lőszer.

Budapest, 2016. február 27. Tûzszerész dolgozik a tûzszerészjármûben homokágyon rögzített lõszerek mellett 2016. február 27-én a XVII. kerületi Perec utcában, ahol egy építkezésen, a talajfelszínhez közel három 76 milliméteres és nyolc 45 milliméteres repeszlõszer mellett 80 kilogramm, vagyis mintegy hét zsáknyi lõport, továbbá fél kilogramm vegyes gyalogsági lõszert találtak. A tûzszerészeti munkálatok idejére tizennégy lakóház harminchat lakójának kellett elhagynia otthonát. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A tűzszerészek a szovjet gyártmányú lőszereket és a lőport központi gyűjtőhelyre szállítják – közölte Bátyi, aki felidézte, a mentesítés idején 100 méter sugarú körben zárták le a környéket, az utcát pedig 200 méter hosszan ürítették ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik