Belföld

Fél Magyarország víz alatt van

Egy hét alatt 18 ezer hektárral nőtt a belvízzel érintett terület az országban, ahol nem tudnak mezőgazdasági munkát folytatni – mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy az őszi vetésterület mintegy 3 százalékát, 50 ezer hektárt borít víz jelenleg. Jelentősen nőttek a belvízzel borított területek Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így gondot okoz a tavaszi vetések tervezése.

Az időjárási előrejelzések most azt mutatják, hogy egy ideig nem lesz számottevő csapadék, így bíznak abban, hogy az átnedvesedett területek visszahúzódnak és a gazdálkodók elkezdhetik a munkákat – mondta. A NAK szóvivője beszámolt arról is, hogy a nyáron kapják meg az új, kártyaalapú őstermelői igazolványt azok, akik 2013-ban igényelték az igazolványt, amely tavaly év végéig volt hatályos. A köztes időszakban egy ideiglenes, A4-es papírlap formátumú igazolvánnyal tudják igazolni tevékenységüket – ismertette.

A hatályos igazolvánnyal rendelkezők jövőre kapják meg az új, kártya formátumú igazolványt, a jelenlegi érvényességét március 20-ig kell meghosszabbítaniuk a falugazdászoknál – emlékeztetett.

Eddig 100 ezer őstermelő jelentkezett, és mintegy 80 ezret várnak még, hogy érvényesítse, illetve meghosszabbítsa az igazolványát – mondta a szóvivő. A torlódás elkerülésére a NAK azt ajánlja a tagoknak, hogy egyeztessenek időpontot a falugazdászokkal.

Az érvényesítéssel a NAK a hamis tevékenységet végző személyeket szeretné kiszűrni. Tapasztalataik szerint ugyanis az őstermelői igazolvánnyal rendelkezők egy része egyáltalán nem foglalkozik termeléssel, a rendszer hiányosságait adócsalásra használták ki. Az új rendszer azonban egyszerűbb és hatékonyabb ellenőrizhetőséget tesz lehetővé – mondta, hozzátéve, hogy levélben kérték Kovács Zoltántól, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárától az őstermelők rendszeresebb ellenőrzését, és ebben az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal is folynak az egyeztetések. A kamara számára fontos a kertészeti ágazat, mert munkahelyeket teremt – jelentette ki a szóvivő. Ahhoz, hogy minél többen kiegészíthessék alaptevékenységüket kertészettel, elengedhetetlen az öntözés, az üvegházaknál pedig a geotermikus energiahasznosítás.

Ezért a NAK a Belügyminisztériumnál kezdeményezte a termálvizet használókra vonatkozó szabályozások és eljárásrendek egyszerűsítését, javasolták: kapjanak prioritást a Vidékfejlesztési Program pályázatainak vízjogi öntözési engedélyezési eljárásai, hogy a rendelkezésre álló határidőn belül megvalósíthatóak legyenek a fejlesztések – mondta. A szóvivő beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) folytatott tárgyalások során elérték, hogy május 31-ig türelmi időt kaptak a gazdálkodók a vényköteles növényvédő szerekre vonatkozó növényorvosi szerződések feltöltésére a hivatal honlapjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik