Belföld

Helsinki: mit szólt volna Orbán, ha az ő népszavazását akadályozzák meg így?

A szervezet arra is kíváncsi, hogy miért nem érezték szükségesnek a rendőrök a beavatkozást.

Bűntettet követ el az, aki az arra jogosultat népszavazási kezdeményezésben akadályozza, vagy fenyegetéssel igyekszik befolyásolni – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtekről.

A jogvédő szervezet szerint legalább a gyanúja felmerül a bűncselekménynek, mert a „biztonsági emberek” csoportos jelenléte fenyegetően hathat a népszavazási kezdeményezést benyújtani kívánó polgár számára. Ráadásul Nyakó István MSZP-s politikus azt mondta: ő érkezett előbb az irodához, az idős asszony – Erdösi Lászlóné – mégis hamarabb adhatta be kezdeményezését, mert a „biztonságiak” fizikailag útját állták az MSZP-s politikusnak.

A Helsinki arra hívja fel a figyelmet, hogy a történtek ellenére nincs hír arról, hogy a bűncselekmény gyanúja esetén intézkedni köteles rendőrség beavatkozott, vagy bárkit igazoltatott volna.

A szervezet felidézte Orbán Viktor 2007-es beszédét az akkori szociális népszavazásról:

Akkor leszünk erősebbek, ha Magyarország polgárai nem lesznek kiszolgáltatva a mindenkori hatalom önkényének. Közös döntést várunk, azt, hogy a legfontosabb kérdésekben végre a nép döntsön. Mindenkinek, akiben kétség van, azt üzenjük: nem kell félni, nem fog fájni.

„Kíváncsiak vagyunk, mit szólt volna a mai miniszterelnök, ha az ő népszavazását az akkori kormánypárt ilyen módszerrel akadályozza meg. És arra is kíváncsiak vagyunk, hogy az évente nagyjából másfél millió igazoltatást végrehajtó rendőrség a mai esetben miért nem tartotta szükségesnek az intézkedést” – írta a Helsinki Bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik