Belföld
AppleMark

A Nemzeti Választási Iroda elnöke is javaslatot tett a népszavazási szabályok módosítására

24.hu
24.hu

2016. 02. 23. 16:26

Ezt azonban nem csak a Fidesz, hanem az MSZP sem támogatta.

A Nemzeti Választási Irodának minden állampolgár számára biztosítania kell azt, hogy alapvető alkotmányos jogával élni tudjon, és népszavazási kérdést nyújthasson be – ezt a 444 megkeresésére közölte a hivatal.

A szervezet emlékeztetett arra, hogy Pálffy Ilona elnök tavaly javaslatot tett a „párhuzamossági moratórium” eltörlésére, de ezt a parlamenti pártok nem támogatták. A moratórium arról szól, hogy csak akkor lehet új kérdést benyújtani egy témában, ha az előzőt jogerősen elutasították, Pálffy javaslata viszont arról szólt, hogy bárki gyűjthessen aláírásokat, és abban a kérdésben legyen népszavazás, amelyikhez a leghamarabb összegyűlik a szükséges 200 ezer aláírás. Ezt azonban sem a Fidesz- sem az MSZP nem támogatta – idézte fel a 444.

A portál azt is megkérdezte, hogy felmerült-e, hogy az NVI munkatársai tisztázzák, miért alakult ki tumultus a bejáratnál és mit akartak azok az emberek, akik eltorlaszolták. Erre azt válaszolták: „a bejáratnál olyan emberek álltak, akik állításuk szerint népszavazási kezdeményezést kívántak benyújtani”.

A 444 megkérdezte Balog Zoltánt is, mit gondol a kedden történtekről. Az emberi erőforrások minisztere azt mondta: felháborítónak tartja, ha ilyen történik Magyarországon, és biztos abban, hogy ha bárki bárkit a szabadságában akadályozott, annak el kell nyernie méltó büntetését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.