Belföld

Teljes kudarc a falvakban a magyar drogpolitika

herbál (Array)
herbál (Array)
A kábítószer egyáltalán nem nagyvárosi probléma. Vidéken teljes tájékozatlanság közepette veszik magukhoz az emberek a kétes szereket.

Egyes kis falvakban már az oktatást is ellehetetleníti, hogy a mindennapok részévé váltak az olcsó, kétes dizájnerdrogok, sőt, kismamák és magzataik életét veszélyezteti a kábítószer. Az Index riportjából kiderül: a drog Magyarországon egyáltalán nem nagyvárosi probléma, a falvakban már nem isznak a fiatalok. A dílerek azt sem tudják, mit árulnak, házi készítésű anyagokat vesznek magukhoz az emberek, teljes tájékozatlanság közepette.

A probléma egyik oka, hogy a kormány elmaradott drogpolitikát követ: oktatás, megelőzés és kezelés helyett egyszerűen csak büntetnek. A másik a dizájnerdrogok megjelenése, ezeket ugyanis lehetetlen betiltani – ha az egyiket listára veszik, kifejlesztenek másikat. Ehhez hozzájutni nagyon könnyű és olcsó.

A rendkívül elterjedt herbálban, vagy biofűben a nevével ellentétben semmi természetes nincs, legfeljebb annyi, hogy a vegyi úton előállított hatóanyagot növényi törmelékre csepegtetik, hogy elszívható legyen. A legszegényebb környékeken már ezt is helyettesítik – dohányra acetont locsolnak, WD40-nel fújják be, vagy hipóba áztatják. Az újságírók egy apró faluban élő 16 éves fiúval beszélgettek, aki azt mondta: azért se füveznek, mert azon kívül, hogy drága, veszélyes is. Tiltott szer, le lehet vele bukni, miközben a „bióval” nincs gond.

A kétes vegyszereket többen is árulják a faluban, a kocsmában is lehet kapni. A felhasználók azonban sem a hatásukat nem ismerik, de még azzal sincsenek tisztában, hogy rájuk lehet szokni, vagy mi a hosszú távú hatásuk. A legszegényebbek körében hódítanak, mert olcsók, könnyen elérhetők, és használatukért nem jár komoly büntetés.

A nyilatkozó fiatal srác azt mondta: előfordult, hogy felkelni sem bírt az ágyból valamilyen anyag hatására, amikor már képes volt megmozdulni, akkor pedig sok cukros vizet ivott. Azt mondta, egyszer elment egy rendőr az iskolába előadást tartani, ő mondta, hogy ezt kell tenni, ha valaki rosszul lesz. A rendőrök mellett azonban nagyon hiányoznak a szakemberek vidékről – segítségükkel talán olyan eseteket is meg lehetne előzni, mint ami Törökszentmiklóson történt, ahonnan várandós kismamák kerültek kórházba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik