Belföld

Szépen keres Matolcsy, mégsem tud félretenni

Matolcsy György jegybankelnök és felesége, Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármesterének anyagi helyzetét vette górcső alá az elérhető közadatok alapján a 444.hu. A portál megtekintette a polgármester asszony vagyonnyilatkozatát, amely – ahogyan Mészáros Lőrincé is – bár közérdekű adatnak minősül, a település honlapjára nem került fel, előzetes bejelentkezés után csak személyesen lehet szemügyre venni. Érdekesség, hogy az önkormányzat döntése szerint az érdekes dokumentumról nem lehet fényképet készíteni. A portál összefésülte a házaspár vagyonnyilatkozatait, amiből kiderült:

  • Matolcsy egyetlen, saját nevén lévő ingatlana Balatonakarattyán van, egy 1422 négyzetméteres telken álló 150 négyzetméteres családi ház. Ezt a jegybankelnök nagyapja építette, unokája az ingatlan részben örökölte, részben megvásárolta.
  • A házaspár Budapesten egy 2500 négyzetméteres telken álló 117 négyzetméteres ikerházban lakik, amely Matolcsy Gyöngyi nevén van, a vásárlás időpontját nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában.
  • Szintén Matolcsy Gyöngyi nevén van egy Dunaharasztin lévő 200 négyszögöles építési telek, amit 2000-ben örökölt.
  • Matolcsy Györgynek 2,4 millió forint, Matolcsy Gyöngyinek 1 millió forintja és 6500 fontja van készpénzben.
  • Matolcsy György az MNB elnökeként havi bruttó 2 365 573 forint fizetést kap, ehhez hozzájön a jegybank két alapítványától felvett pénz. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumi elnökeként tavaly 8 820 000 forintot kapott, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratórium tagjaként 6,2 milliót. Utóbbi összegeket tavaly elfelejtette feltüntetni vagyonnyilatkozatában, akkor azzal indokolta feledékenységét, hogy a pénzeket jótékony célra ajánlotta fel és két támogatott alapítványt is megnevezett. Idén csak annyit tudunk, hogy jótékony célra mennek az összegek, de hogy konkrétan mely szervezetet, szervezeteket támogatja a jegybankelnök, titok maradt.
  • Matolcsy Györgynek nincsen állampapírja, feleségének viszont nagyon is: 24 millió forint államkötvény tulajdonosa.
  • Matolcsy Gyöngyi korábban egy napilapnak azt nyilatkozta: férjéhez hasonlóan jótékony célra ajánlja fel polgármesteri, 299 ezer forintos fizetését. Ennek nincsen nyoma nyilatkozatában.

Hozzá kellett nyúlni a tartalékhoz

A cikk legérdekesebb megállapítása, hogy Matolcsy György igen alacsony, de illetékfizetési szempontból kedvező havi bruttó 175 ezer forintot fizet feleségének a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft.-ben, amelynek vezetői tisztségét nem sokkal adta át házastársának, hogy 2010-ben miniszterré nevezték ki. A cég veszteséges, Matolcsy György a 43,8 milliós osztalékot az eredménytartalékból vette ki.Vagyonnyilatkozata szerint semmit sem vásárolt a pénzből. A portál összeszedte a főbb változásokat a jegybankelnök anyagi helyzetében, eszerint megszűnt a takarékbetétben lévő 2,8 miliós megtakarítása, egymillióról 2,4 millióra nőtt a készpénze betett a bankba 9 milliót, 14 millió forintos kintlévősége pedig 52 millióra ugrott.

Nem megy jól Matolcsy Gyöngyi cége sem a cikk szerint. Az adatok összevetése során a portál arra jutott, hogy

magas jövedelme ellenére Matolcsy György vagyona az elmúlt években stagnál, nem vásárolt semmilyen nagyértékű dolgot és még csopaki nyaralóját is eladta. Cége tartalékaiból kellett pénzt kivennie. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik