Belföld

Palkovics: szakmai ügyeket tüntetésen nehéz rendezni

A pedagógusok nagy szeletét képviselő PDSZ kicurükkolt a köznevelési kerekasztalból, amit nem ért az oktatási államtitkár.

Az oktatási államtitkár sajnálja, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem vesz részt a köznevelési kerekasztal munkájában. Palkovics László hétfőn az MTI-nek azt mondta: szakmai ügyeket utcán, tüntetésen nehéz rendezni.

A PDSZ elnöke előzőleg arról beszélt, hogy a továbbiakban nem vesznek részt a kormány által szervezett kerekasztal tárgyalásain. Mendrey László szerint a szervezet nem tartja legitimnek a fórumot, mivel annak munkájában túlnyomó többségben kormánytól függő, kormányközeli szervezetek vesznek részt.

Korábban még oké volt a kerekasztal

Palkovics kiemelte, a kerekasztal a gyermekek jövőjét határozza meg, és azért is meglepő Mendrey nyilatkozata, mert a kerekasztal alakuló ülésén még részt vett. Az érdekvédő utána pozitívan nyilatkozott a történtekről, kiemelve, hogy nem volt tabutéma.

Hozzátette, ha a PDSZ úgy gondolja, hogy nem kíván a kormánnyal tárgyalni szakmai ügyekről, akkor nem tudja, milyen fórumon fognak majd egyeztetni. Bármilyen szakmai ügyet, ami bármilyen területről felmerül, az utcán, tüntetésen nehéz rendezni. Szerinte a PDSZ nem megoldani kívánja a problémákat, “hanem valami mást akar”.

Much pozitívum, so előrelépés!

Palkovics azt mondta, nem érti a PDSZ sztrájkról megfogalmazott álláspontját sem, az elmúlt két hét során nagy munka zajlott, és ahhoz képest, amikor az érdekvédő pozitívumokról beszélt, csak előrelépés történt. Ha mást tapasztalnak, akkor arról is beszélni kellene – jegyezte meg az államtitkár.

Jelezte, a keddi kerekasztalon jelen lesz az OECD szakértője, meghívták az antiszegregációs kerekasztal képviselőjét, a katolikus egyház képviselőjét, a megyei városok szövetségének, az óvodapedagógusoknak a delegáltját, valamint az Alapítványi és Magániskolák Egyesületét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik