Belföld

Mérnökök mondtak fel a dunaújvárosi lámpakorszerűsítés miatt

Egyértelmű volt, hogy az önkormányzat által szorgalmazott indukciós technológia sokkal rosszabb választás, mint a piacon elterjedt LED.

Alig lehet látni az utcákon Dunaújvárosban azóta, hogy 255 millió forintos beruházás keretében korszerűsítették a közvilágítást. Az Index korábban már írt arról, hogy a kivitelezést végző Rosettum Kft. vezetője a projekt befejezése óta eltűnt, noha a korábban a szoftverbizniszben utazó K. Szabó Gábornak jó kapcsolatai vannak a nagypolitikával.

A cikksorozat második részében kitértek arra, hogy a szakemberek egyetértenek abban, hogy a LED-nél nincs fejlettebb, energiatakarékosabb technológia a piacon, a városvezetés mégis az elektromágneses indukciós technológia mellett tették le a voksukat. Egy városházi dolgozó szerint hamar egyértelművé vált, hogy nem fognak számítani szakmai érvek a kérdésben, a városvezetés már a pályázat beadása előtt tudta, kinek a cégével akarja elvégeztetni a munkát.

A városháza egyik mérnöke a pályázat beadása előtt négy nappal írásban felmondott, amit azzal indokolt, hogy a városvezetés által ajánlott lámpatestet bevizsgálták az E.On laborjában, de nem kapott rendszerhasználati engedélyt, és a kínai tanúsítvány sem volt meggyőző. Szerinte egyértelmű volt a helyzet: a LED-lámpák 100 lumen/watt fényhasznosítás mellett 50ezer óráig világítanak, a dunaújvárosi vezetés által favorizált indukciós lámpák pedig csak 50-70 lumen/wattot tudnak, 30 ezer órán át.

A felmerülő szakmai ellenvetések tisztázása érdekében az önkormányzat felkért egy független fényméréssel foglalkozó céget, hogy vizsgálják meg a LED-es és indukciós lámpák közti különbséget. A Fáko Data a mérnökök korábbi állításait alátámasztó eredményre jutott: a hazai forgalmazók LED-lámpái jóval több fényt bocsátanak ki és jóval koncentráltabban.

Az önkormányzat mégis nyert 216,7 millió forintot az Új Széchenyi Terv pályázatán az indukciós lámpák felszerelésére, de felmerül a kérdés, hogy valós adatokat adtak-e be a tenderre. Az uniós pénz elnyerésének az is feltétele volt, hogy az új lámpák fényereje ugyanakkora legyen, mint a régieké, a Közbeszerzési Értesítőben szereplő adatokból viszont arra lehet következtetni, hogy alaposan alábecsülték a régi nátriumos lámpák teljesítményét, hogy a kisebb teljesítményű indukciós világítóeszközök megfeleljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik