Belföld

Iskolai horgászóra – fakultatív és interaktív lenne

hal (horgász, halak, pecázás, )
hal (horgász, halak, pecázás, )
A MOHOSZ azt szeretné, ha kimozdulnának a gyerekek a számítógépek mellől.

Miután a sajtóban megjelent a hír, hogy a sok tanulnivaló ellenére még a horgászat is tananyag lenne, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöksége közleményt adott ki az elképzelés pártatlan, pozitív megközelítéséhez. A szövetség szerint az agrarszektor.hu írása alapján torzítva jelent meg, hogy azt szeretnék, ha általános iskolai tananyag lenne a horgászati ismeretek.

Ezen, a hírportálból átvett idézet önmagában nem fedi le stratégiai előadásokon is részletezett szakmai tartalmat, így megítélésünk szerint az elolvasás után kialakult elsődleges képet jelentősen árnyalhatja, vagy éppen élesítheti néhány egyéb információ.

A szövetség azzal árnyalja a képet, hogy emlékeztet rá, alapszabálya is a célok, feladatok közé sorolja

a horgászattal kapcsolatos gyermek- és ifjúságnevelés, ismeretterjesztés, oktatás, a horgász- és versenyzői utánpótlás biztosításának

elősegítését.

Van, ahol már működik

Évek óta számos tanintézményben fakultatív keretek között, sokszor nyári szüneti programként már működik az alapvető horgászati ismeretek átadása. Az elméleti, gyakorlati foglalkozások sikeresek, a visszajelzések alapján a gyerekek szeretik azokat, sokuknál ez komoly lépés a „horgásszá válás” folyamatában. Egy horgászat iránt elkötelezett, jó pedagógussal nagy hatást lehet gyakorolni a gyermekekre – emlékeztet a szövetség.

Szeretnék, ha ez a lehetőség egyre több helyen, több egyéb opció közül, a gyermekek érdeklődése szerint választható lehetne. A lehetőség országos kiterjesztésével a gyermekek szervezetten mozdulhatnának ki az iskolapadból, a számítógépek világából a mindig változó természetbe. Ezt összekötnék egy jól felépített, kellően játékos és interaktív, gyakorlatias tananyag-modulrendszer elkészítésével, melynek elsajátítását esetleg akár az (ez esetben díjmentes) állami horgászvizsga is lezárhat.

Az ügyben az MTI is megkereste Szűcs Lajost, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, a MOHOSZ elnökét, aki megerősítette, nem akarják  kötelező általános iskolai tananyaggá tenni a horgászatot, csak mint választható elfoglaltságot kínálták fel az iskoláknak, a holland példát alapul véve. Hollandiában ugyanis sok általános iskolás tanulhatja meg a horgászat alapjait ingyenesen, erre már Magyarországon is van példa egyes nyári táborokban, a Mohosz ezt a lehetőséget szeretné továbbfejleszteni.

Már 44 ezer hektárnyi víz horgászható

Az új halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény beterjesztője elégedetten nyilatkozott arról is, hogy az új jogszabály alapján néhány hete több mint 25 ezer hektár vízterület került a horgász szervezetek hasznosításába, a 330 ezer horgász által használható teljes terület így már eléri a 44 ezer hektárt. Mint utalt rá: a szaktárca tavalyi döntése alapján több mint 400, december 31-én lejárt hasznosítási ciklusú halgazdálkodási vízterületen szerezhette meg a Mohosz a halgazdálkodási haszonbérleti jogot 2030. december 31-ig.

A korábban elfogadott törvényi rendelkezés értelmében horgászati célú hasznosító, egyben alhaszonbérlő csak horgász szervezet (Mohosz-tagszervezet, vagy tagszervezet horgász egyesülete), illetve ezen szervezetek társulása lehet. Az alhaszonbérlő egyben a halgazdálkodási jog jogosultja is, így joga és kötelessége a felelős gazdálkodás. Ezt a tulajdonos nevében eljáró állami szervek, a területileg illetékes kormányhivatalok, valamint a Mohosz ellenőrizheti.

Szűcs Lajos közölte: a horgászattal kapcsolatos információk nyilvánosak és a horgászok által könnyen hozzáférhetők lesznek. Az átállás, a vállalások részidős teljesítésének értékelése először november 30-ig, ezt követően pedig a halgazdálkodási tervvel egyezően, ötéves ciklusonként várható. Folyamatban van a horgászcéllal hasznosított vizekre vonatkozó természetvédelmi és vízügyi előírások, fizetési kötelezettségek egységesítését megcélzó keret-megállapodás megkötése is az illetékes minisztériumokkal.

A jegy árát a haszonbérlő szabja meg

Szövetségi célkitűzés az is, hogy a különböző hasznosítói jogokat, kötelességeket arányosítsák, egységesítsék. A Mohosz elnöke beszélt arról is: a területi jegyek árát alapvetően a horgászvíz haszonbérlője határozza meg, ennek mértéke nagyban függ a horgászvíz jellegétől, a fogási esélyek és a horgászati lehetőségek színvonalától. Az általánosan elfogadott alapelv az idei évre az, hogy a területi jegyárak ne emelkedjenek az előző évhez képest.

Jelezte: a választmány határozata szerint 2017-től meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a Duna és a Tisza élő szakaszai esetében maximum 3-3 szakaszra legyenek bontva a területi jegyek, illetve legyen lehetőség összevont dunai, illetve tiszai területi jegy kiadására is. Hozzátette: a Mohosz több mint 1000 horgász egyesületen és 28 tagszervezeten, valamint 4 speciális jogállású tagon keresztül – az agrártárca stratégiai partnereként – látja el 330 000 horgász és 1500 kisszerszámos halász országos érdekvédelmét és érdekképviseletét.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik